Ο Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε έντονα την απόφαση της Ρωσίας να απελάσει από την χώρα μέλη της Αντιπροσωπείας της ΕΕ, κίνηση που έρχεται ως συνέχεια ενός μπαράζ απελάσεων Ρώσων διπλωματών από τις ευρωπαϊκές χώρες, τις προηγούμενες μέρες, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Χαρακτηριστικά ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε ότι «καταδικάζω έντονα την αδικαιολόγητη απόφαση των ρωσικών αρχών να απελάσουν 18 μέλη της Αντιπροσωπείας της Ένωσης στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Επίσης, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πήτερ Στάνο, χαρακτήρισε την κίνηση της Μόσχας ως «αδικαιολόγητη» και «αβάσιμη».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την αδικαιολόγητη, αβάσιμη απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να απελάσει 18 μέλη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι εν λόγω διπλωμάτες της ΕΕ ασκούν τα καθήκοντά τους στο πλαίσιο και με πλήρη σεβασμό πλήρως της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να καλεί σθεναρά τη Ρωσία να σταματήσει την επιθετικότητά της κατά της Ουκρανίας και να επιστρέψει στον σεβασμό των διεθνών κανόνων και σε μια συνεργατική προσέγγιση στις διεθνείς της σχέσεις».