Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς είδε περιουσιακά του στοιχεία αξίας 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ να δεσμεύονται στο Τζέρσεϊ, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης καταστολής των Ρώσων ολιγαρχών μετά την εισβολή στην Ουκρανία και τον επακόλουθο πόλεμο.

Η αστυνομία στο μικροσκοπικό νησί της Μάγχης (που αποτελεί και φορολογικό παράδεισο), περίπου 85 μίλια νότια της Αγγλίας, δήλωσε ότι ερεύνησε εγκαταστάσεις για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι συνδέονται με τον ιδιοκτήτη της Τσέλσι και τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες εκεί.

Ο 55χρονος δισεκατομμυριούχος, στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, πιστεύεται ότι βρίσκεται επί του παρόντος στη Μόσχα.

Αντιμετωπίζει εξοντωτικές κυρώσεις από μια σειρά άλλων δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, η οποία κατέσχεσε την Τρίτη τον πύργο του στη Ριβιέρα αξίας 90 εκατομμυρίων λιρών.

Το νησί Τζέρσει στη Μάγχη

Το Τμήμα Αξιωματικών Δικαίου του Τζέρσεϊ ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Την Τρίτη 12 Απριλίου 2022 εκτελέστηκαν εντάλματα έρευνας από την Αστυνομία των Πολιτειών του Τζέρσεϊ σε εγκαταστάσεις στο Τζέρσεϊ, για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι συνδέονται με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Το Βασιλικό Δικαστήριο επέβαλε επίσης επίσημη εντολή δέσμευσης στις 12 Απριλίου, γνωστή ως saisie judiciaire, «επί περιουσιακών στοιχείων που εκτιμάται ότι η αξία τους υπερβαίνει τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία πιθανολογείται ότι συνδέονται με τον κ. Αμπράμοβιτς και τα οποία είτε βρίσκονται στο Τζέρσεϊ είτε ανήκουν σε οντότητες που έχουν συσταθεί στο Τζέρσεϊ».

Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς

Ο μικροσκοπικός φορολογικός παράδεισος που φέρνει σε δύσκολη θέση των Αμπράμοβιτς

Το Τζέρσεϊ είναι μια βρετανική εξαρτημένη χώρα του Στέμματος που ακολουθεί την πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου και, ως εκ τούτου, αποτελεί μέρος του ίδιου καθεστώτος κυρώσεων.

Αποτελεί κάτι σαν φορολογικό παράδεισο εδώ και δεκαετίες, λόγω του πολύ χαμηλού φόρου εισοδήματος και του ανύπαρκτου φόρου κληρονομιάς, πλούτου, εταιρικού φόρου ή φόρου υπεραξίας.

Το νησί Τζέρσει στη Μάγχη

Ο Αμπράμοβιτς προστέθηκε τον περασμένο μήνα στον κατάλογο των συνδεδεμένων με τον Πούτιν ολιγαρχών που αντιμετωπίζουν σκληρές οικονομικές συνέπειες λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Κότερα, επαύλεις και άλλα πολυτελή περιουσιακά στοιχεία έχουν έκτοτε κατασχεθεί από τους χρηματιστές.

Οι γαλλικές αρχές κατέσχεσαν χθες το Château de la Croë του, που βρίσκεται σε ένα από τα πιο διάσημα μέρη της γαλλικής Ριβιέρας – το Cap d’Antibes – και το οποίο οι τοπικοί κτηματομεσίτες εκτιμούν ότι αξίζει περίπου 90 εκατομμύρια λίρες.

Κατασκευασμένη το 1926, η κομψή βίλα διαθέτει πάνω από δώδεκα υπνοδωμάτια, οκτώ μπάνια και βρίσκεται μέσα σε 12 στρέμματα καταπράσινου δάσους και πλούσιου γκαζόν, μόλις λίγα μέτρα από τη Μεσόγειο θάλασσα.

Ο Αμπράμοβιτς ξόδεψε περίπου 30 εκατομμύρια λίρες για την αποκατάσταση του Château αφού το αγόρασε το 2001, κατασκευάζοντας μια πισίνα 15 μέτρων στην οροφή και τοποθετώντας ένα τεράστιο γυμναστήριο και ένα home cinema στο υπόγειο για να δημιουργήσει το απόλυτο παιχνίδι του δισεκατομμυριούχου.

H Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, μια χώρα της Καραϊβικής, δήλωσε ότι θα βοηθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο να κατασχέσει σκάφη που ανήκουν στον Αμπράμοβιτς νωρίτερα αυτό το μήνα.