Όταν ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς απεικονίστηκε σκυθρωπός, αδύνατος και ανήσυχος σε ένα ισραηλινό αεροδρόμιο πριν από δύο εβδομάδες, θεωρήθηκε ότι η εικόνα του ήταν αποτέλεσμα της νέας του ιδιότητας, όπως του την έδωσαν τα βρετανικά ΜΜΕ τουλάχιστον, ως «παγκόσμιος παρίας». Και αυτό γιατί οι κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί στοχεύουν την περιουσία του και τα υπερπολυτελή σκάφη του, πολλά εκ των οποίων υπάρχουν ενδείξεις ότι συνδέονται με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αλλά οι λεπτομέρειες ενός μήνα-κολαση στη ζωή του, συμπεριλαμβανομένης μιας ανατριχιαστικής αντιπαράθεσης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, και μία φερόμενη απόπειρα δηλητηρίασης, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Μέσα σε 48 ώρες από τη ρωσική εισβολή, ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι μεταβίβασε τη «διαχείριση και τη φροντίδα» του συλλόγου στο φιλανθρωπικό του ίδρυμα «για να φροντίζει τα συμφέροντα του συλλόγου, των παικτών, του προσωπικού και των οπαδών». Μέχρι τις 2 Μαρτίου, είχε θέσει τον σύλλογο προς πώληση.

Εν τω μεταξύ, εκτυλισσόταν ένα παράλληλο δράμα, το οποίο αφορούσε τον μυστηριώδη ρόλο του στο κορυφαίο τραπέζι της διεθνούς διπλωματίας και μια πιθανή επίθεση με χημικά όπλα για δηλητηρίαση.

28 Φεβρουαρίου – Η παρουσία του στη Λευκορωσία «για να βοηθήσει» τη διαπραγμάτευση

Στις 28 Φεβρουαρίου, τέσσερις ημέρες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, ο Αμπράμοβιτς βρισκόταν στη Λευκορωσία για να «προσπαθήσει να βοηθήσει», καθώς διπλωμάτες των δύο πλευρών συναντήθηκαν για πρώτη φορά. Ο εκπρόσωπός του υποστήριξε ότι «επικοινώνησε με την ουκρανική πλευρά για υποστήριξη στην επίτευξη ειρηνικής λύσης και έκτοτε προσπαθεί να βοηθήσει». Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο επικεφαλής του κόμματος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε την «συνηγορία» του Αμπράμοβιτς, αλλά δήλωσε ότι «δεν έχει ιδέα ποιος τον προσκάλεσε». Πηγές ανέφεραν ότι Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν αναζητήσει έναν ρωσόφωνο Εβραίο για να ενεργήσει ως μεσάζων. Άλλοι είπαν ότι ήταν η μόνη ρωσική προσωπικότητα που προσφέρθηκε να βοηθήσει.

Και την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, είχε παρουσιάσει στον Πούτιν ένα σημείωμα του κ. Ζελένσκι που περιέγραφε τους όρους του για ειρήνη. Αλλά ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον Αμπράμοβιτς να παραδώσει ένα άκρως επιθετικό μήνυμα στον Ουκρανό ηγέτη: «Πες του ότι θα τους συντρίψω».

Ρομαν Αμπράμοβιτς: Η σχέση του με την Ουκρανία, οι συνομιλίες της 3ης Μαρτίου και η «απόπειρα δηλητηρίασης»

Η εμπλοκή του ολιγάρχη είχε προηγουμένως αντιμετωπιστεί με αρκετή ζεστασιά ώστε ο κ. Ζελένσκι να καλέσει τον Τζο Μπάιντεν και να ζητήσει από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αναβάλει τις κυρώσεις ώστε ο Αμπράμοβιτς να συνεχίσει να παίζει ρόλο στις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία.

Πηγές λένε ότι ο επιχειρηματίας, του οποίου η μητέρα Ιρίνα γεννήθηκε στην Ουκρανία, είναι αποφασισμένος να βοηθήσει να τερματιστεί η αιματηρή σύγκρουση αφού είδε τις συνέπειες του πολέμου στο Κίεβο. Οι συνομιλίες απέτυχαν. Η Ρωσία απέρριψε τα αιτήματα της Ουκρανίας για πλήρη αποχώρηση και μια άλλη σύνοδος προγραμματίστηκε για τις 3 Μαρτίου.

Ο Αμπράμοβιτς ήταν μέλος της αντιπροσωπείας που συναντήθηκε στο Κίεβο εκείνη την ημέρα. Τότε ήταν που άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα, μαζί με τους Ουκρανούς διαπραγματευτές, όπως κόκκινα μάτια και ξεφλούδισμα του δέρματος.

Ρόμαν Αμπράμοβιτς

Την επόμενη ημέρα οι διαπραγματευτές ταξίδεψαν οδικώς από το Κίεβο στην Πολωνία, έτοιμοι να πετάξουν για την Κωνσταντινούπολη, όπου θα συνεχιζόταν η άτυπη συνομιλία. Τα συμπτώματά τους ήταν συμβατά με δηλητηρίαση με χημικά όπλα, σύμφωνα με το Bellingcat, μια ομάδα πληροφοριών ανοικτής πηγής.

Το δάχτυλο έχει στραφεί σε σκληροπυρηνικούς στη Μόσχα που προσπαθούν να σαμποτάρουν την ειρηνευτική διαδικασία.

Πώς «γύρισαν τα χαρτιά» όσον αφορά τις σχέσεις Αμπράμοβιτς-Πούτιν

Ενώ ο Αμπράμοβιτς ανάρρωνε ιδιωτικά, καθώς φέρεται να λάμβανε θεραπεία στην Τουρκία, η δημόσια εικόνα του επιδεινωνόταν. Ο άλλοτε αγαπητός ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικών συλλόγων είχε γίνει παγκόσμιος παρίας καθώς οι κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και στη συνέχεια της ΕΕ κατέρρευσαν την ιδιοκτησία και την εταιρική του αυτοκρατορία.

Η πίεση ήταν ορατή όταν, στις 14 Μαρτίου, φωτογραφήθηκε από έναν επιβάτη στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ. Αργότερα το ιδιωτικό του τζετ αξίας 46 εκατομμυρίων λιρών απογειώθηκε για την Τουρκία. Την επόμενη ημέρα συνέχισε για τη Μόσχα, αν και δεν είναι γνωστό αν ο Αμπράμοβιτς επέβαινε σε αυτό.

Έκτοτε έγιναν γνωστές οι αντιδράσεις στη Μόσχα στις προσπάθειές του να βοηθήσει σε μία ενδεχόμενη επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία. Την περασμένη Τετάρτη πέταξε στη Ρωσία για να τον αποστείλει ο Πούτιν με την ανατριχιαστική προειδοποίηση για τους Ουκρανούς.

Επέστρεψε στην Τουρκία για να μεταφέρει τα νέα της συνάντησης στον Ρουστέμ Ουμέροφ, βουλευτή και εκπρόσωπο της Ουκρανίας στις συνομιλίες, ανέφεραν οι Times. Παρά την πρόσβαση στον Πούτιν που του παρέχει η ιδιότητά του, πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αμφιβάλλουν για το πόση επιρροή έχει πλέον ο Αμπράμοβιτς με τον Πούτιν. Με πληροφορίες των βρετανικών ΜΜΕ να μεταφέρουν ότι η δυσαρέσκεια για την εμπλοκή του ολιγάρχη στις ειρηνευτικές συζητήσεις είναι πολύ έντονη και κατέληξε σε αντιπαράθεση με τον Ρώσο πρόεδρο.