Ένα θρίλερ με πρωταγωνιστή τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς είναι σε εξέλιξη από χθες. Ο Ρώσος μεγιστάνας που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, εμφάνισε, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, συμπτώματα δηλητηρίασης μετά από συνάντηση στο Κίεβο μέσα στον Μάρτιο.

Το αμερικανικό Μέσο προκάλεσε σάλο εγείροντας ερωτήματα για το ποιος βρίσκεται πίσω από πιθανή δηλητηρίαση του Αμπράμοβιτς και Ουκρανών διαπραγματευτών αλλά οι πληροφορίες που βλέπουν έκτοτε το φως της δημοσιότητας είναι αντικρουόμενες με το Κρεμλίνο να αρνείται να τοποθετηθεί επίσημα και αμερικανικές πηγές να υποστηρίζουν ότι η ασθένειά τους οφείλεται σε περιβαλλοντικούς λόγους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ, ο Ρώσος ολιγάρχης είχε κόκκινα μάτια, δάκρυα και ξεφλούδισμα του δέρματος σε πρόσωπο και χέρια.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι δεν είχε υπάρξει κίνδυνος για τη ζωή του Αμπράμοβιτς και των Ουκρανών διαπραγματευτών που είχαν τα συγκεκριμένα συμπτώματα, ενώ για το περιστατικό η πλευρά που έδωσε τις πληροφορίες υποστηρίζει πως ευθύνονται οι «σκληροπυρηνικοί» της Μόσχας οι οποίοι δεν θέλουν να δοθεί λύση στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, Δυτικοί ειδικοί εξέτασαν το συμβάν και είπαν ότι είναι δύσκολο να αποφανθούν αν τα συμπτώματα οφείλονται σε χημικό ή βιολογικό παράγοντα ή σε κάποιου είδους ηλεκτρομαγνητική-ραδιολογική επίθεση.

Guardian: Ο Αμπράμοβιτς είχε φάει σοκολάτα και ήπιε νερό πριν τα συμπτώματα

Ο Guardian από την πλευρά του ανέφερε πως ο Αμπράμοβιτς συμμετείχε σε άτυπες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην ουκρανική πρωτεύουσα. Μαζί του βρισκόταν και ο Ουκρανός βουλευτής Rustem Umerov και στη συνέχεια αποχώρησαν από την Ουκρανία με προορισμό την Πολωνία, ενώ κατέληξαν στην Κωνσταντινούπολη όπου εκεί έλαβαν ιατρική περίθαλψη.

«Ήταν κατά το πρώτο του ταξίδι στο Κίεβο. Ο Ρομάν έχασε την όρασή του για αρκετές ώρες. Στην Τουρκία, νοσηλεύτηκαν σε μια κλινική, μαζί με τον Rustem» είπε πηγή στον Guardian.

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης τα παρουσίασαν τρεις άνδρες που είχαν βρεθεί στις διαπραγματεύσεις, οι οποίοι σύμφωνα με τους Βρετανούς: «είχαν καταναλώσει μόνο σοκολάτα και νερό τις ώρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Ένα τέταρτο μέλος που τα κατανάλωσε επίσης δεν παρουσίασε συμπτώματα».

Αμφισβητούν τις πληροφορίες οι Ουκρανοί

Ουκρανοί αξιωματούχοι αμφισβήτησαν σήμερα τις πληροφορίες της Wall Street Journal σύμφωνα με την οποία ο Αμπράμοβιτς και τουλάχιστον δύο Ουκρανοί διαπραγματευτές εμφάνισαν συμπτώματα δηλητηρίασης.

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ είπε ότι «διατυπώνονται πολλές εικασίες, διάφορες θεωρίες συνωμοσίας». Ο Ρουστέμ Ουμέροφ, ένα άλλο μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της Ουκρανίας, προέτρεψε τον κόσμο να μην εμπιστεύεται «μη επαληθευμένες πληροφορίες».

Το Κρεμλίνο δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα που του εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να σχολιάσει το θέμα.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε απόψε ότι οι υπάρχουσες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η ασθένεια που εμφάνισαν ο Ρώσος ολιγάρχης Ρόμαν Αμπράμοβιτς και τουλάχιστον δύο Ουκρανοί διαπραγματευτές οφειλόταν σε «περιβαλλοντικούς παράγοντες» και όχι σε δηλητηρίαση.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι φέρεται μέσω του Ρόμαν Αμπράμοβιτς να έδωσε ένα μήνυμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Ρώσο πρόεδρο να απαντάει οργισμένα πως «θα συντρίψει» τους Ουκρανούς.