Νέες πληροφορίες για το θρίλερ με τα συμπτώματα δηλητηρίασης του Ρόμαν Αμπράμοβιτς και Ουκρανών διαπραγματευτών, μετά από συνάντηση στο Κίεβο στις αρχές Μαρτίου, ενώ η πλευρά του Ρώσου ολιγάρχη επιβεβαιώνει τις διαταραχές με τα κόκκινα μάτια και το ξεφλούδισμα στο δέρμα.

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα η WSJ, όμως o βρετανικός Guardian δίνει επιπλέον πληροφορίες για το τι συνέβη με τον Ρώσο ολιγάρχη, ο οποίος φέρεται να έχει παρασκηνιακό ρόλο στις εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα ο Guardian αναφέρει πως ο Αμπράμοβιτς συμμετείχε σε άτυπες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην ουκρανική πρωτεύουσα. Μαζί βρισκόταν και ο Ουκρανός βουλευτής Rustem Umerov και στη συνέχεια αποχώρησαν από την Ουκρανία με προορισμό την Πολωνία, ενώ κατέληξαν στην Κωνσταντινούπολη όπου εκεί έλαβαν ιατρική περίθαλψη.

Η σοκολάτα, το νερό και ο Ουκρανός βουλευτής

Ο Ρώσος ολιγάρχης Αμπράμοβιτς

«Ήταν κατά το πρώτο του ταξίδι στο Κίεβο. Ο Ρομάν έχασε την όρασή του για αρκετές ώρες. Στην Τουρκία, νοσηλεύτηκαν σε μια κλινική, μαζί με τον Rustem», είπε πηγή στον Guardian.

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης τα παρουσίασαν τρεις άνδρες που είχαν βρεθεί στις διαπραγματεύσεις, οι οποίοι σύμφωνα με τους Βρετανούς: «είχαν καταναλώσει μόνο σοκολάτα και νερό τις ώρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Ένα τέταρτο μέλος που τα κατανάλωσε επίσης δεν παρουσίασε συμπτώματα».

Η κατάσταση του Αμπράμοβιτς, στη συνέχεια βελτιώθηκε και αργότερα επέστρεψε στο Κίεβο για να λάβει μέρος σε έναν άλλο γύρο διαπραγματεύσεων.

Αμφισβητούν τις πληροφορίες οι Ουκρανοί

Ουκρανοί αξιωματούχοι αμφισβήτησαν σήμερα τις πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal σύμφωνα με την οποία ο Ρώσος ολιγάρχης Ρόμαν Αμπράμοβιτς και τουλάχιστον δύο Ουκρανοί διαπραγματευτές εμφάνισαν συμπτώματα δηλητηρίασης έπειτα από μια συνάντηση που είχαν στο Κίεβο.

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ είπε ότι «διατυπώνονται πολλές εικασίες, διάφορες θεωρίες συνωμοσίας». Ο Ρουστέμ Ουμέροφ, ένα άλλο μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της Ουκρανίας, προέτρεψε τον κόσμο να μην εμπιστεύεται «μη επαληθευμένες πληροφορίες».

Ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ

Το Κρεμλίνο δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα που του εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να σχολιάσει το θέμα.

Ένα άτομο που έχει γνώση του θέματος επιβεβαίωσε το συμβάν, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, αλλά είπε ότι αυτό δεν εμπόδισε τον Αμπράμοβιτς να συνεχίσει τη δουλειά του.

Η ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα Bellingcat ανέφερε ότι ειδικοί που μελέτησαν το συμβάν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο κατά πάσα πιθανότητα για «δηλητηρίαση με άγνωστο χημικό όπλο». Η δόση και το είδος της τοξίνης που χρησιμοποιήθηκε δεν ήταν αρκετή για να απειλήσει τη ζωή των θυμάτων και μάλλον στόχος ήταν «να τρομοκρατηθούν» και όχι να τους προκαλέσουν «μόνιμη βλάβη». «Τα θύματα είπαν ότι δεν γνώριζαν ποιος μπορεί να επωφελείτο από μια επίθεση» εναντίον τους, πρόσθεσε η Bellingcat.