Η Ρωσία και η Ουκρανία παραμένουν «σύμφωνες» στο να συναντηθούν εκ νέου οι εκπρόσωποί τους στην Τουρκία στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για τη λήξη του πολέμου, παρά τις πρόσφατες εξελίξεις στο πεδίο. Αυτό υποστήριξε σήμερα, Παρασκευή, ένας υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος μιλώντας σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, το οποίο επικαλείται, με τη σειρά του, το Γαλλικό Πρακτορείο.

Συγκεκριμένα, ο εν λόγω αξιωματούχος φέρεται να είπε: «Η Ρωσία και η Ουκρανία συμφωνούν να διεξαχθούν συνομιλίες στην Τουρκία, όμως είναι μακριά ακόμη από μια συμφωνία πάνω σε ένα κοινό κείμενο». Δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα για την πιθανή νέα συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στη γειτονική χώρα.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι είναι δύσκολο να επιλυθεί το ζήτημα της Κριμαίας και του Ντονμπάς.

Υπενθυμίζεται πως απευθείας συνομιλίες έγιναν για τελευταία φορά στις 29 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη και σε αυτές συζητήθηκαν «τα πιο ευαίσθητα θέματα» όπως η «ουδετερότητα» της Ουκρανίας, σημείωσε ο Τούρκος αξιωματούχος. Αποκάλυψε όμως ότι παρουσιάστηκαν κάποιες δυσκολίες και σε ό,τι αφορά τις «εγγυήσεις ασφαλείας» της Ουκρανίας. Ορισμένες από τις χώρες που προτάθηκαν ως εγγυήτριες ανησυχούν ότι «θα συρθούν σε μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία», εξήγησε.

Αξίζει να αναφερθεί πως προ ολίγου η ρωσική πλευρά έκανε γνωστό, δια στόματος Λαβρόφ, πως επιθυμεί μεταξύ των εγγυητριών χωρών να συγκαταλέγεται η Λευκορωσία, ο πρόεδρος της οποίας, Λουκασένκο, θεωρείται στενός φίλος του Πούτιν.

Επισημαίνεται, εξάλλου, πως η Ρωσία υποστήριξε χθες, Πέμπτη, ότι το Κίεβο υπαναχώρησε από ορισμένες θέσεις που είχε παρουσιάσει στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης, τις οποίες η Μόσχα είχε υποδεχτεί θετικά, όμως ο Τούρκος αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι αγνοεί περί τίνος πρόκειται.