Είναι «ξεκάθαρο» πως ο ρωσικός στρατός διέπραξε εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, με θύματα αμάχους, υποστήριξε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας, στο πλαίσιο κοινών δηλώσεών της με τον Ουκρανό ομόλογό της, από την Πολωνία. Ο Ντμίτρο Κουλέμπα, από την πλευρά του, δήλωσε πως όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας από τη Μπούκα δεν είναι παρά «η κορυφή του παγόβουνου».

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από τις σκηνές στην Μπούκα, τη σφαγή, τα ξεκάθαρα στοιχεία για σεξουαλικά εγκλήματα, τη στοχοθέτηση αθώων πολιτών. Είναι ξεκάθαρο ότι διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου», τόνισε η Τρας στη συνέντευξη Τύπου.

«Όσον αφορά το ζήτημα της γενοκτονίας, αυτό είναι κάτι για το οποίο θα αποφανθούν τα δικαστήρια», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, για «γενοκτονία» μίλησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος μετέβη στη Μπούκα από όπου και ο ίδιος μίλησε για εγκλήματα πολέμου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ακολούθως ότι τα στοιχεία για τις δολοφονίες αμάχων στην πόλη Μπούτσα υπογραμμίζουν την ανάγκη επιβολής σκληρότερων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας – σχετική προαναγγελία υπήρξε από πλευράς των ΗΠΑ, καθώς ο Μπάιντεν προανήγγειλε νέα μέτρα σε βάρος της Μόσχας.

Με τα δικά του λόγια: «Οι φρικαλεότητες που είδαμε στην Μπούκα είναι μόνο “η κορυφή του παγόβουνου” των εγκλημάτων που έχει διαπράξει ο ρωσικός στρατός».

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας συμπλήρωσε: «Τα ημίμετρα δεν είναι αρκετά πλέον. Απαιτώ πιο σοβαρές κυρώσεις αυτήν την εβδομάδα, αυτή είναι η έκκληση των θυμάτων βιασμών και εκτελέσεων. Αν έχετε αμφιβολίες για τις κυρώσεις, πηγαίνετε στην Μπούκα πρώτα».

Υπενθυμίζεται πως οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν χθες, Κυριακή, ότι ερευνούν πιθανά εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας, καθώς στο φως της δημοσιότητας ερχόντουσαν εικόνες από την Μπούκα οι οποίες έδειχναν πτώματα πολιτών να κείτονται στο έδαφος, καθώς και αυτοσχέδιους τάφους.

Το Reuters αναφέρει επί των καταγγελιών αυτών πως εξασφάλισε εικόνες από πτώματα στην πόλη αυτή. Σε ένα στιγμιότυπο διακρίνεται ένας νεκρός στην άκρη του δρόμου, με τα χέρια του δεμένα πισθάγκωνα και ένα τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι.

Ανάλογες περιγραφές και εικόνες έκαναν τον γύρο του κόσμου τις τελευταίες ώρες από πλήθος πηγών.