Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε απόψε πως η ομάδα που εστάλη στη Μαριούπολη έπρεπε να γυρίσει πίσω, στη Ζαπορίζια, καθώς η προβλεπόμενη εκκένωση χιλιάδων αμάχων από την πόλη, που πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις, κατέστη «αδύνατη».

«Η ομάδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, που περιλαμβάνει τρία οχήματα και εννέα μέλη, δεν έφθασε στη Μαριούπολη και δεν μπόρεσε να διευκολύνει τη διέλευση με κάθε ασφάλεια των αμάχων σήμερα», δήλωσε η ΔΕΕΣ σε ένα δελτίο τύπου, προσθέτοντας πως μια νέα προσπάθεια θα λάβει χώρα αύριο, Σάββατο.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ερυθρός Σταυρός είχε γνωστοποιήσει ότι ομάδες του βρίσκονταν καθ΄ οδόν προς τη Μαριούπολη, με έναν εκπρόσωπο τύπου να λέει πως ελπίζει ότι η απομάκρυνση χιλιάδων αμάχων θα μπορούσε να ξεκινήσει από αυτήν την ημέρα.

Η οργάνωση δεν διευκρινίζει ποιες συνθήκες, ακριβώς, απέτρεψαν το προσωπικό της να πλησιάσει την πόλη, ενδεχομένως λόγω τήρησης της θεμελιώδους για τη ΔΕΕΣ αρχής της ουδετερότητας.

Χθες, Πέμπτη, η Μόσχα είχε διαμηνύσει πως ανταποκρινόμενη στα αιτήματα των Μακρόν – Πούτιν θα παρέμβει στην κατεύθυνση εξασφάλισης «ανθρωπιστικών διαδρόμων» γύρω από την πόλη – λιμάνι της Ουκρανίας.

Νωρίτερα σήμερα, ορισμένα ΜΜΕ ανέφεραν ότι χάρη στις σχετικές ενέργειες της ρωσικής πλευράς, περί τους 2.000 κάτοικοι κατάφεραν να εκκενώσουν τη Μαριούπολη.

Ο αριθμός αυτός, βέβαια, είναι πολύ μικρός. Οι εγκλωβισμένοι πολίτες ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες. Εκτιμάται πως στην πόλη εξακολουθούν να βρίσκονται 160.000 άνθρωποι, η διαβίωση των οποίων γίνεται ολοένα και δυσκολότερη, όπως καταγγέλεται.

Το Κίεβο ανέφερε προηγουμένως πως η πολιορκημένη πόλη παραμένει κλειστή για όποιον θέλει να εισέλθει και «πολύ επικίνδυνη» για όποιον επιχειρήσει να φύγει. Τη σχετική δήλωση έκανε ένας σύμβουλος του δημάρχου. Η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες του Κιέβου ότι εμποδίζει τις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας όπως και το ότι στοχοθετεί αμάχους.

Μαρτυρική πολιορκία

Η Μαριούπολη παραμένει στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 37η ημέρα σήμερα, Παρασκευή, λόγω της μακράς πολιορκίας της, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλουν οι τοπικές αρχές και δεκάδες κάτοικοι – μάρτυρες στα διεθνή ΜΜΕ, το να μείνει η πόλη χωρίς ρεύμα, θέρμανση, ακόμη και νερό.

Δραματικές είναι οι καταγγελίες για τις αυξανόμενες ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έθεσε το θέμα της Μαριούπολης για άλλη μία φορά στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.

Δορυφορική εικόνα από την ισοπεδωμένη Μαριούπολη στην Ουκρανία