Την ανάγκη εφαρμογής της πρωτοβουλίας για εγκαθίδρυση ανθρωπιστικών διαδρόμων με στόχο τη μεταφορά πολιτών από την πολιουρκούμενη Μαριούπολη υποστήριξε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, τα γαλλικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως κατά τη σημερινή παύση πυρός μετακινήθηκε από τη Μαριούπολη ένας περιορισμένος αριθμός ατόμων της τάξεως των 2.000.

Υπενθυμίζεται πως χθες το ρωσικό υπουργείο Άμυνας γνωστοποίησε ότι θα ανοίξει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο από την πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης προς τη Ζαπορίζια σήμερα, Παρασκευή 1η Απριλίου.

Ο αντισυνταγματάρχης Μιχαΐλ Μιζίντεφ, διευθυντής του ρωσικού Εθνικού Κέντρου Αμυντικής Διαχείρισης, ενημέρωσε, μάλιστα, πως η Μόσχα ανταποκρίνεται έτσι σε σχετικό αίτημα που διατύπωσαν ο πρόεδρος της Γαλλίας αλλά και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Νωρίτερα σήμερα, ωστόσο, το Κίεβο κατήγγειλε πως οι ρωσικές δυνάμεις παρεμποδίζουν ακόμη και την μικρότερη ποσότητα ανθρωπιστικών προμηθειών από το να φθάσει στους εγκλωβισμένους κατοίκους και ότι δεν άνοιξε «ανθρωπιστικός διάδρομος», όπως είχε σχεδιαστεί.