Οι φιλορώσοι αυτονομιστές του ουκρανικού Ντονμπάς υποστήριξαν την Πέμπτη (31/3) ότι ελέγχουν σχεδόν το σύνολο της περιφέρειας του Λουχάνσκ και περισσότερο από το μισό αυτής του Ντονέτσκ, καθώς η Μόσχα έχει καταστήσει προτεραιότητά της την κατάκτηση αυτών των εδαφών όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν ήταν δυνατό να επαληθευτούν από ανεξάρτητη πηγή, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Στις 31 Μαρτίου 2022, το πρωί, περισσότερο από το 90% του εδάφους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ είχε απελευθερωθεί», ανέφερε σήμερα στο λογαριασμό της στο Telegram η διπλωματία του εδάφους αυτού, η ανεξαρτησία του οποίου είχε αναγνωριστεί από τη Ρωσία λίγο πριν από την επίθεσή της στην Ουκρανία.

Ο Ντένις Πουσίλιν, ηγέτης των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, είχε διαβεβαιώσει από την πλευρά του χθες, Τετάρτη, πως «περίπου 55% ως 60% του εδάφους της ομώνυμης ουκρανικής περιφέρειας βρισκόταν υπό ρωσικό έλεγχο.

Κατεστραμμένη πόλη η Μαριούπολη στην Ουκρανία

Πόσα εδάφη ήλεγχαν πριν τον πόλεμο

Πριν από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στις 24 Φεβρουαρίου, οι αυτονομιστές, οι οποίοι βρίσκονται από το 2014 σε πόλεμο με τις ουκρανικές δυνάμεις, ήλεγχαν περίπου το ένα τρίτο καθεμιάς από τις περιφέρειες αυτές, δηλαδή 8.900 τ.χλμ. από τα 26.500 τ.χλμ. της έκτασης του Ντονέτσκ και 8.400 τ.χλμ. από τα 26.700 τ.χλμ. αυτής του Λουχάνσκ.

«Υπό ρωσικό έλεγχο κατά 95% η Μαριούπολη»

Στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, η κύρια πόλη που διαφεύγει του ελέγχου των ρωσικών και φιλορωσικών δυνάμεων είναι η Μαριούπολη, η οποία πολιορκείται εδώ και εβδομάδες.

Ο ηγέτης της καυκασιανής ρωσικής δημοκρατίας της Τσετσενίας, ο Ραμζάν Καντίροφ, χιλιάδες άνδρες του οποίου πολεμούν στη Μαριούπολη, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι 90% ως 95% αυτού του στρατηγικής σημασίας λιμανιού βρίσκεται πλέον υπό ρωσικό έλεγχο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τελευταίοι ουκρανοί υπερασπιστές έχουν αναδιπλωθεί στο εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal, που βρίσκεται στην ανατολική Μαριούπολη.

Μια κατάπαυση του πυρός πρόκειται να τεθεί σε ισχύ σήμερα στην πόλη από τη ρωσική πλευρά για να επιτραπεί η απομάκρυνση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που ζουν ακόμη εκεί σε συνθήκες ανθρωπιστικής καταστροφής.

Η Ρωσία έχει δηλώσει πως θα επικεντρώσει τη στρατιωτική προσπάθειά της στο ουκρανικό Ντονμπάς, ενώ διαβεβαιώνει ταυτόχρονα πως πέτυχε τους στόχους της στο υπόλοιπο της χώρας και πως θέλει να δώσει ένα σημάδι καλής πίστης, μετά τις ρωσοουκρανικές συνομιλίες που έγιναν αυτή την εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, μειώνοντας τις επιθέσεις της εναντίον του Κιέβου και του Τσερνίχιβ.

Οι διαβεβαιώσεις αυτές δεν έχουν πείσει μέχρι τώρα την Ουκρανία και τους Δυτικούς, οι οποίοι εκτιμούν ότι η Μόσχα υποχρεώθηκε να επανεξετάσει τους στόχους της αντιμέτωπη με την ουκρανική αντίσταση.