Η Ρωσία φέρεται να χρησιμοποίησε βόμβες διασποράς στο πόλεμο στην Ουκρανία και φέρεται να τις έριξε στην Οδησσό και την Χερσώνα, σύμφωνα με την Ιρίνα Βενεντίκτοβα, γενική εισαγγελέα της Ουκρανίας.

Όπως αναφέρει η ίδια, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ισχυρίζεται ότι διαθέτει «αποδείξεις» για την χρήση των συγκεκριμένων όπλων, καθώς δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «διαθέτουμε αποδείξεις χρήσης βομβών διασποράς στην περιοχή της Οδησσού και στην περιοχή της Χερσώνας».

«Θα δούμε, χάρη ιδίως στη δουλειά σας, εσάς των δημοσιογράφων, ότι κι άλλα απαγορευμένα όπλα χρησιμοποιούνται, όμως, σε ό,τι με αφορά, δεν μπορώ παρά να αναφέρω τις περιπτώσεις στις οποίες διαθέτω αποδείξεις σε μια πολύ ξεκάθαρη βάση, όταν έχω, για παράδειγμα (…) θραύσματα (από αυτούς τους μηχανισμούς) ή μια ανάλυση του εδάφους», πρόσθεσε επίσης, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Παρόλα αυτά, διευκρίνισε ότι δεν έχει «απτές αποδείξεις» για τη χρήση βομβών διασποράς στον βομβαρδισμό του Κιέβου, όμως σχετικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.