Οι ΗΠΑ αποστέλλουν νέα κιβώτια με όπλα στην Ουκρανία, μόνο που αυτή την φορά θα είναι απαρχαιωμένα και σοβιετικής κατασκευής, σύμφωνα με δημοσίευμα της wsj.com, ύστερα από σχετικό «πράσινο φως» που έδωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Με βάση το δημοσίευμα, το συγκεκριμένο οπλοστάσιο πρόκειται να βοηθήσει την αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας και περιλαμβάνει κυρίως πυραυλικά συστήματα, με όλα τα όπλα να χρονολογούνται από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι με βάση έγγραφα που έχουν αποχαρακτηριστεί το 1994, ένα τεράστιο μεταφορικό αεροπλάνο σοβιετικής κατασκευής εθεάθη στο αεροδρόμιο Huntsville, μπροστά σε έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι το αεροπλάνο μετέφερε ένα σύστημα αεράμυνας S-300 που είχαν αποκτήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Λευκορωσία σε ένα μυστικό έργο που αφορούσε εργολάβο του Πενταγώνου που κόστισε 100 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με πρώην αξιωματούχο που συμμετείχε στην αποστολή.

Μερικά από τα όπλα σοβιετικού τύπου φυλάσσονταν στο Redstone Arsenal στην Αλαμπάμα, το οποίο, σύμφωνα με τον ιστότοπό του, χρησιμεύει ως «κέντρο του Στρατού για προγράμματα πυραύλων και πυραύλων».

Πόλεμος στην Ουκρανία

Γιατί δεν αποστέλλονται σύγχρονα όπλα

Μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους, οι ΗΠΑ δεν έστειλαν σύγχρονα όπλα στην Ουκρανία, όπως τους περίφημους πυραύλους Patriot.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αρχικά η Ουκρανία διαθέτει ήδη ορισμένα ρωσικά συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων των S-300. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερα τέτοια συστήματα, ικανά να λειτουργούν σε μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις.

Οι πύραυλοι Stinger που προμηθεύουν οι ΗΠΑ και οι χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είναι αποτελεσματικοί μόνο έναντι ελικοπτέρων και αεροσκαφών που πετούν χαμηλά.

Επίσης, οι Ουκρανοί γνωρίζουν πως να χρησιμοποιούν τα σοβιετικά όπλα, ενώ τα αμερικανικής κατασκευής όπλα όπως οι Patriot, απαιτούν αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό ή μήνες εκπαίδευσης.