Η διάσημη μπαλαρίνα Olga Smirnova εγκατέλειψε τα Μπαλσόι, επειδή διαφώνησε ανοιχτά με τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία. Έτσι, θα ενταχθεί στο Dutch National Ballet, στο Άμστερνταμ και γίνεται η πρώτη Ρωσίδα χορεύτρια που παίρνει αυτή την απόφαση μετά την εισβολή

«Η Smirnova ήταν απολύτως σαφής στην πρόσφατη καταγγελία της σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εργασία της στη χώρα γενέτειρά της», ανακοίνωσε το Dutch National Ballet, σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

«Πρέπει να είμαι ειλικρινής και να πω πως είμαι αντίθετη στον πόλεμο με όλη μου την ψυχή. (…). Δεν πίστευα ποτέ ότι θα μπορούσα να ντρέπομαι για τη Ρωσία (…), όμως σήμερα νιώθω πως υπάρχει ένα πριν κι ένα μετά», έγραψε η 30χρονη πρίμα μπαλαρίνα, σε ανάρτησή της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, στις αρχές του μήνα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στην ανακοίνωση του Dutch National Ballet που την επικαλείται, η χορεύτρια, της οποίας ο παππούς είναι Ουκρανός, διευκρίνισε πως σκεφτόταν εδώ και κάποιο καιρό να αποχωρήσει από το Μπαλσόι, όμως «οι υφιστάμενες συνθήκες επιτάχυναν την όλη διαδικασία».