Η ανησυχία ότι η επόμενη πόλη που θα δεχτεί τα ρωσικά πυρά θα είναι η Οδησσός, μεγαλώνει και μάλιστα οι πληροφορίες επιβεβαιώνουν το κοινό αίσθημα καθώς σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές 14 ρωσικά πλοία πλησιάζουν το λιμάνι.

Δύο περιοχές στα περίχωρα της Οδησσού δέχθηκαν επίθεση χθες Τρίτη, όπως μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ στην Οδησσό Αλεξία Καλαϊτζή. Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε το πρωί και προκάλεσε τον τραυματισμό δύο ανθρώπων, ενώ η δεύτερη το μεσημέρι με 90 οβίδες από το ρωσικό πολεμικό ναυτικό να εκτοξεύονται σε χωριό.

Τώρα αν και η Οδησσός βρίσκεται υπό στενό ρωσικό κλοιό, η πόλη υποδέχεται εκατοντάδες συμπατριώτες από γειτονικές της πολιορκούμενες πόλεις, όπως το Μικολάιβ, που έχει πλέον ισοπεδωθεί.

Η Νατάλια και η Μιλάνα – σύμφωνα και πάλι με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ έφτασαν τη Δευτέρα στην Οδησσό. Μητέρα και κόρη κατάφεραν να ξεφύγουν από την πόλη που σφυροκοπούν τα ρωσικά στρατεύματα.

«Η περιοχή μου είναι δίπλα σε στρατιωτική βάση και ναυτική βάση. Φωτιά, βομβαρδισμοί και πυροβολισμοί. Τρομάξαμε. Προσπαθήσαμε να μείνουμε ήρεμοι αλλά δεν γινόταν» δήλωσε η Ναταλία και από την πλευρά της η Μιλάνο πρόσθεσε: «Οι τελευταίες ημέρες ήταν τρομακτικές. Δεν ήθελα να ακούω πια πυροβολισμούς. Μέναμε όλη την ώρα στο καταφύγιο και φοβόμασταν ανά πάσα στιγμή ότι θα μας βομβαρδίσουν το σπίτι».

«Μιλούσα με μια φίλη μου που ζει σε ένα χωριό κοντά στο δικό μας. Ο μπαμπάς και ο παππούς της βγήκαν από το καταφύγιο για να δουν τι γίνεται και να βοηθήσουν τους γείτονες, το σπίτι των οποίων είχε πάρει φωτιά. Σκοτώθηκαν και οι δύο από οβίδα» αποκάλυψε στη συνέχεια η Μιλάνα.

Ο σιδηροδρομικός σταθμός της Οδησσού αποτελεί το νέο τους προσωρινό «καταφύγιο». Εκεί τους υποδέχονται εθελοντικές ομάδες, με φαγητό και τσάι.

«Εδώ και κάποιες μέρες μαγειρεύουμε ζεστά γεύματα για όσους πρόσφυγες έχουν έρθει από το Μικολάεβ, τη Χερσώνα, το Χάρκοβο και περνούν από την Οδησσό, αλλά και για τους πρόσφυγες που θέλουν να πάνε στη Ρουμανία ή τη Μολδαβία» είπε εκπρόσωπος της Caritas.