Όλοι οι ενήλικοι άνδρες της Ουκρανίας μεταξύ 18 και 60 ετών, είναι υποχρεωμένοι να καταταγούν στο στρατό και απαγορεύεται να εγκαταλείψουν την χώρα, εν μέσω της ρωσικής εισβολής. Έτσι, ο δημοσιογράφος Jeremy Bowen για λογαριασμό του BBC παρακολούθησε την πορεία δύο φοιτητών, οι οποίοι άφησαν το πανεπιστήμιο και πήραν τα όπλα, ώστε να υπερασπιστούν την πατρίδα τους, ακόμη και εάν αυτό κοστίσει την ζωή τους.

Σύμφωνα με όσα κατέγραψε και αναφέρει στο bbc.com, η εκπαίδευση των δύο φοιτητών διήρκεσε τρεις μέρες, στις οποίες έριξαν με όπλο, άκουσαν για πολεμικές τακτικές, ενώ πλέον βρίσκονται σε εφεδρικές μονάδες, με τις πιθανότητες να βρεθούν στη πρώτη γραμμή να αυξάνονται, καθώς οι Ρώσοι επελαύνουν.

Ο Maksym (στην άκρη αριστερά) και ο Dmytro (στο κέντρο, με πράσινο σακάκι και λευκά παπούτσια) πριν από την εκπαίδευση τους

Αρχικά, ο 19χρονος Maksym Lutsyk που είναι φοιτητής βιολογίας, δήλωσε ότι «αισθάνομαι πολύ πιο σίγουρος από ό,τι πριν, γιατί έχουμε αρκετές γνώσεις στην τακτική, στις πολεμικές τέχνες, στην ιατρική και στο πώς να κάνουμε κάτι στο πεδίο της μάχης». Μάλιστα, μεταξύ σοβαρού και αστείου, δήλωσε ότι θα ήθελε να δει την ουκρανική σημαία να κυματίζει στο Κρεμλίνο.

Αντιθέτως, ο 18χρονος Dmytro Kisilenko που σπουδάζει οικονομικά στο ίδιο πανεπιστήμιο με τον Lutsyk, εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος και είπε ότι «συνήθισα το όπλο μου. Έμαθα πώς να πυροβολώ και πώς να ενεργώ στη μάχη, επίσης πολλά άλλα πράγματα που θα είναι πολύ κρίσιμα στον αγώνα με τους Ρώσους».

Ο Jeremy Bowen τόνισε πως τόσο οι δύο φοιτητές, όσο και οι υπόλοιποι νέοι, μπορεί να πήραν τα όπλα, αλλά γελούσαν αμήχανα μεταξύ τους, ενώ απέφευγαν να κάνουν σχέδια για το μέλλον, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να χάσουν την ζωή τους. Ειδικά αν καταρρεύσουν οι δυνάμεις της πρώτης γραμμής και χρειαστεί να πολεμήσουν.