Η Βαρσοβία και άλλες πολωνικές πόλεις προειδοποίησαν ότι είναι γεμάτες και δεν μπορούν να δεχθούν άλλους πρόσφυγες, μετά από μια τεράστια εισροή περισσότερων από 1,8 εκατομμυρίων Ουκρανών που διέφυγαν από τον πόλεμο στην πατρίδα τους.

Μόνο η πολωνική πρωτεύουσα έχει βρει χώρο για έως και 300.000 Ουκρανούς, περίπου το ένα πέμπτο του προηγούμενου πληθυσμού της πόλης, ενώ η Κρακοβία στο νότο έχει περισσότερους από 100.000.

Αξίζει να επισημανθεί πως οι πρόσφυγες λόγω του πολέμου ξεπέρασαν τα 2,8 εκατομμύρια, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Ο Οργανισμός περιγράφει την αναπτυσσόμενη προσφυγική κρίση ως τη μεγαλύτερη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Ματέους Μοραβιέτσκι, ο Πολωνός πρωθυπουργός, είπε ότι ο συνολικός αριθμός προσφύγων που θα φθάσει στην Ευρώπη μπορεί να ξεπεράσει τα πέντε εκατομμύρια και η χώρα του χρειάζεται βοήθεια από τους γείτονές της. «Κι ενώ η Πολωνία δεν έχει έλλειψη καρδιάς, κάποια στιγμή δεν θα μπορούμε πλέον να βοηθάμε τους πάντες», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι στην ιταλική εφημερίδα «Il Messaggero». «Θα χρειαστούμε τόσο οικονομική στήριξη όσο και μεγαλύτερο άνοιγμα προς τους πρόσφυγες από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες», συμπλήρωσε.

Πολωνοί εθελοντές, υπουργεία, αρχές της πόλης και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών έχουν κινητοποιήσει μια τεράστια προσπάθεια ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης που ξεπερνά τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ από την κυβέρνηση.

Να σημειώσουμε πως η χώρα έχει ήδη μια διασπορά με περισσότερους από ένα εκατομμύριο Ουκρανούς, πολλοί από τους οποίους έχουν δεχτεί φίλους και συγγενείς που έφυγαν από την Ουκρανία.

Το υπουργείο Εσωτερικών είπε ότι οι Πολωνοί που παρέχουν καταφύγιο στους εκτοπισμένους Ουκρανούς θα μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση για 40 ζλότι (περίπου 8,5 ευρώ) ανά άτομο την ημέρα για να καλύψουν το κόστος της διατροφής και της διαμονής.

Οι υποδομές και οι υπηρεσίες βρίσκονται στα όρια τους, λένε οι υπεύθυνοι

Ο ΟΗΕ και πολλές άλλες χώρες έχουν επίσης υποσχεθεί οικονομική βοήθεια. Ωστόσο, η δυσκολία απορρόφησης μιας πληθυσμιακής εισροής ισοδύναμης με μια πόλη στο μέγεθος της Βαρσοβίας αρχίζει να επηρεάζει τις υποδομές.

Ο Ραφάλ Τρζασκόφσκι, δήμαρχος της Βαρσοβίας, είπε στους αξιωματούχους του ΟΗΕ ότι η Πολωνία προετοιμάζεται να δεχτεί ακόμη ένα εκατομμύριο Ουκρανούς και δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της.

«Ούτε η πόλη ούτε η κυβέρνηση μπορούν τώρα να αντιμετωπίσουν το κύμα των προσφύγων από την Ουκρανία», είπε. «Είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί ένα σύστημα ευρωπαϊκής και διεθνούς βοήθειας».

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι τα κέντρα υποδοχής στα κύρια συνοριακά περάσματα και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς στην Πολωνία κοντεύουν να κατακλυστούν.

Ο Γιάτσεκ Μαϊχροφσκι, δήμαρχος της Κρακοβίας, είπε ότι η πόλη του «χάνει σιγά σιγά την ικανότητά της να φιλοξενεί περαιτέρω κύματα» ανθρώπων και προειδοποίησε ότι οι δημόσιες υπηρεσίες της δεν λειτουργούν σωστά. Η Κρακοβία θα αρχίσει να στέλνει Ουκρανούς πρόσφυγες σε άλλες περιοχές της Πολωνίας. Οι αρχές της πόλης έχουν ήδη σχεδόν εξαντλήσει τον ετήσιο προϋπολογισμό τους για τη διαχείριση κρίσεων και η διοίκηση δυσκολεύεται να καταγράψει όλες τις νέες αφίξεις.