Με πολλές μεγάλες πόλεις στην Ουκρανία να βρίσκονται υπό πολιορκία από τα ρωσικά στρατεύματα, το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελευταία του ενημέρωση, ανέφερε πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι Ρώσοι να χρησιμοποιήσουν χημικά ή βιολογικά όπλα.

Αναφέρει πως ως τώρα οι πληροφορίες του και τα στοιχεία δεν υποστηρίζουν τις κατηγορίες της Ρωσίας πως η Ουκρανία είναι εκείνη που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους όπλα.

Αντίθετα, τόνισε πως η Ρωσία θα μπορούσε να σχεδιάζει τη χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων «στη μορφή μιας “στημένης επίθεσης” ή μιας “στημένης ανακάλυψης” ή παραποιημένων στοιχείων προκειμένου να υποστηρίξει τις θέσεις της πως οι Ουκρανοί σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν τέτοια όπλα». Πρόσθεσε, δε, πως «μια τέτοια “στημένη επίθεση” θα την ακολουθούσε μια εκτεταμένη καμπάνια παραπληροφόρησης».

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου υπογραμμίζει πως η Ρωσία «είναι πιθανό να καταφύγει σε επιχειρήσεις “στημένων επιθέσεων” προκειμένου να δικαιολογήσει την εισβολή της Ουκρανία».

Πριν από μερικές ημέρες, δε, η Ρωσία τα έβαλε με τις Ηνωμένες Πολίτες της Αμερικής για το θέμα των βιολογικών όπλων. Η χώρα του Βλαντίμιρ Πούτιν στράφηκε κατά των Αμερικανών κατηγορώντας τους πως χρηματοδότησαν πρόγραμμα βιολογικών όπλων των Ουκρανών.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων κατηγόρησε ευθέως την Πέμπτη (10/3) τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι χρηματοδότησαν ένα πρόγραμμα βιολογικών όπλων στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι βρήκε αποδείξεις προς την κατεύθυνση αυτή σε ουκρανικά εργαστήρια.