Στο έδαφος της Ουκρανίας ισχυρίζεται ότι βρίσκεται σήμερα Δευτέρα (14/3) ο ηγέτης της Ρωσικής Δημοκρατίας της Τσετσενίας, ο Ραμζάν Καντίροφ, προστατευόμενος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, προκειμένου να πολεμήσει στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος στην χώρα.

Ο Τσετσένος ηγέτης, τον οποίο κατηγορούν μη κυβερνητικές οργανώσεις για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Δημοκρατία του, στον Καύκασο, μεταφόρτωσε στην πλατφόρμα Telegram βίντεο στο οποίο εικονίζεται με στρατιωτική περιβολή να μελετά σχέδια και χάρτες μαζί με στρατιωτικούς γύρω από τραπέζι σε αίθουσα, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κατόπιν διαβεβαίωσε με μήνυμά του ότι το βίντεο μαγνητοσκοπήθηκε στο Γκοστομέλ, αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα, που καταλήφθηκε από τον ρωσικό στρατό τις πρώτες ημέρες αυτής που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.

«Παραδοθείτε, αλλιώς είστε τελειωμένοι»

«Τις προάλλες ήμασταν περίπου 20 χιλιόμετρα από εσάς, ναζί του Κιέβου, και τώρα είμαστε ακόμη πιο κοντά», έγραψε ο κ. Καντίροφ, καλώντας τις ουκρανικές δυνάμεις να παραδοθούν, διαφορετικά «είσαστε τελειωμένοι».

«Θα σας δείξουμε (…) ότι η ρωσική πρακτική σε μαθαίνει τον πόλεμο καλύτερα από την ξένη θεωρία και τις προτροπές των στρατιωτικών συμβούλων», πρόσθεσε.

«Μπορείτε να χαλαρώσετε (…). Δεν χρειάζεται να μας ψάχνετε, θα σας βρούμε εμείς», διεμήνυσε.

Ο Ραμζάν Καντίροφ, που κυβερνά την Τσετσενία με σιδηρά πυγμή, θεωρείται απόλυτα πιστός στο Κρεμλίνο και έχει υπό τις διαταγές του παραστρατιωτική δύναμη γνωστή με την ονομασία «καντιρόφτσι».

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κυκλοφόρησαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικόνες που εικόνιζαν πλατεία στο Γκρόζνι, την πρωτεύουσα της Τσετσενίας, γεμάτη στρατιώτες που έλεγαν πως αναχωρούσαν για την Ουκρανία.

Οι δυνάμεις του κ. Καντίροφ έχουν κατηγορηθεί για πολλές ωμότητες στην Τσετσενία.