Πάνω από τριάντα άμαχοι έχουν σκοτωθεί στις περιοχές οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, δήλωσε αξιωματούχος της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Ραντιόν Μιρόσνικ, αξιωματούχος των αυτονομιστών αρχών, είπε πως έχουν χάσει τη ζωή τους 34 άμαχοι και έχουν τραυματιστεί άλλοι σχεδόν 180 μέσα σε 22 ημέρες, κάνοντας λόγο για «κλιμάκωση» των επιθέσεων των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων στο Λουχάνσκ και στο Ντόνετσκ.

Περισσότεροι πολίτες νεκροί από ότι στρατιώτες

Από τη μεριά του, πάντως, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολέκσιι Ρεζνίκοφ, υποστήριξε πως από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στη χώρα του, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι άμαχοι απ’ ότι στρατιώτες.

Ακολουθώντας τα όσα είπε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πως η Ρωσία είναι «ένα τρομοκρατικό κράτος», ο Ρενζίκοφ υποστήριξε πως οι ρωσικές δυνάμεις κάνουν έναν πόλεμο τρομοκρατίας. O Ζελένσκι πρόσθεσε πως ο ρωσικός στρατός επιτέθηκε σε ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Μαριούπολη, αλλά και σε κτίριο δίπλα από το σημείο όπου θα συγκεντρώνονταν οι πολίτες της πόλης που ήθελαν να την εγκαταλείψουν σε αναζήτηση ασφαλούς προορισμού. Η Μαριούπολη είναι περικυκλωμένη και δεν υπάρχουν προμήθειες, ούτε ρεύμα, αλλά και νερό.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βέρεστσουκ, περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες από το Σούμι, μια πόλη στη βορειοανατολική Ουκρανία και από τα περίχωρα του Κιέβου.