Σε νέο διάγγελμά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιτέθηκε στη Ρωσία χαρακτηρίζοντάς τη ένα «τρομοκρατικό κράτος», ενώ κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις πως επιτέθηκαν σε ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Μαριούπολη.

«Στη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών έχουν ήδη αποχωρήσει περίπου 100.000 άνθρωποι από πόλεις που δέχονται επιθέσεις, χρησιμοποιώντας τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Ωστόσο, η Μαριούπολη και η Βολνοβάχα παραμένουν εντελώς αποκλεισμένες. Παρόλο που κάναμε τα πάντα προκειμένου να οργανώσουμε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο, τα ρωσικά στρατεύματα δεν σταμάτησαν τα πυρά. Ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες αποφάσισα να στείλω ένα κονβόι φορτηγών στη Μαριούπολη με τρόφιμα, νερό και φάρμακα», υποστήριξε ο κ. Ζελένσκι.

«Ευχαριστώ όλους τους οδηγούς, θαρραλέους ανθρώπους που έδειξαν την ετοιμότητά τους ολοκληρώνοντας αυτή την αποστολή – μια σημαντική αποστολή. Ωστόσο, οι εισβολείς άρχισαν μια επίθεση με άρματα στο σημείο όπου θα άνοιγε ο διάδρομος. Ένας διάδρομος ζωής για τους κατοίκους της Μαριούπολης. Το έκαναν εσκεμμένα, ήξεραν πολύ καλά που έστρεψαν τα πυρά τους. Βομβαρδίζουν την πόλη συνεχώς, αυτή είναι η εντολή τους. Επιτέθηκαν σε κτίριο που βρίσκεται δίπλα ακριβώς από εκεί όπου ήταν το καθορισμένο σημείο συνάντησης των ανθρώπων που περίμεναν να εκκενώσουν την πόλη. Είναι μια τρομοκρατική πράξη, από έμπειρους τρομοκράτες», κατήγγειλε.

«Ο κόσμος πρέπει να το μάθει», πρόσθεσε και συνέχισε: «Ο κόσμος πρέπει να το αναγνωρίσει. Είμαστε αντιμέτωποι με ένα τρομοκρατικό κράτος. Ό,τι και να συμβαίνει θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε τις μεταφορές ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους κατοίκους της Μαριούπολης».

«Οι κάτοικοι της Μαριούπολης πρέπει να μάθουν πως πως παλεύουμε και δεν θα σταματήσουμε να μαχόμαστε. Όσοι έχετε τη δυνατότητα να μιλήσετε με ανθρώπους που βρίσκονται εκεί, που μπορείτε να τους γράψετε, υπενθυμίστε τους πως η Ουκρανία είναι μαζί τους και κάνει τα πάντα για να σταματήσει το βασανιστήριο στο οποίο υπόκειται η πόλη», τόνισε.

Я Президент адекватной страны и адекватного народа. И отец двоих детей. Никакого химического или любого другого оружия…

Posted by Володимир Зеленський on Thursday, March 10, 2022