«Η Ρωσία διεξάγει πλήρη πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας με στόχο όχι μόνο να καταλάβει γη, να καταστρέψει τις υποδομές και τα περιουσιακά στοιχεία» όμως στοχεύει και στο «το μυαλό των Ουκρανών και το νου των ανθρώπων που υποστηρίζουν την Ουκρανία» αναφέρει σε σημερινή δήλωσή της η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ελλάδα.

Η πρεσβεία της χώρας που αντιμετωπίζει τη ρωσική εισβολή για 6η μέρα σήμερα, Τρίτη, στέκεται στο θέμα αυτό κατηγορώντας τη Μόσχα για τη διασπορά fake news. Όπως τονίζει: «Ο μηχανισμός παραπληροφόρησης της Μόσχας όχι μόνο θολώνει την πραγματικότητα, διαστρεβλώνοντας τα γεγονότα, αλλά δημιουργεί τρομακτική ατμόσφαιρα μίσους και φόβου.

Το Κρεμλίνο είναι διάσημο για την κατασκευή και διασπορά τέτοιων ψευδών ειδήσεων σε βιομηχανική κλίμακα. Η ιστορία του “σταυρωμένου αγοριού του Ντονμπάς” ή δεκάδες εκδοχές για τη συντριβή του MH-17 είναι μερικά μόνο παραδείγματα. Αυτές οι αφηγήσεις αργότερα, αποδείχτηκαν εντελώς ψευδείς, δημιούργημα άρρωστων μυαλών».

Και προσθέτει πως «σε αυτή την κατηγορία ψευδών ειδήσεων μπορούμε να προσθέσουμε και νέες ψευδές ειδήσεις για τους Ουκρανούς παραστρατιωτικούς, οι οποίοι, υποτίθεται, βομβάρδισαν το χωριό Σαρτανά», όπου έχασαν τη ζωή τους Έλληνες ομογενείς. «Αρνούμαστε κατηγορηματικά τέτοιους παραποιημένους ισχυρισμούς», επιμένει η πρεσβεία.

Σημειώνουμε, πάντως, πως και η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα αρνείται πως η Μόσχα φλερει ευθύνη για το εν λόγω πλήγμα στο χωριό της Ουκρανίας.

Η ανακοίνωση της ουκρανικής πρεσβείας συνεχίζει ως εξής: «Έχουμε επιστήσει την προσοχή των ελληνικών μέσων ενημέρωσης σε αυτήν την κυνική και ευρεία εκστρατεία πληροφόρησης της Ρωσίας, η οποία στοχεύει να δικαιολογήσει την επιθετικότητά της και να υποστηρίξει τον πόλεμο. Η έκκληση μας ήταν αρκετά απλή – παρακαλούμε επαληθεύστε όλες τις πληροφορίες και τις σχετικές πηγές.

Ως προς το θέμα αυτό, η Πρεσβεία μας θα ήθελε να υπογραμμίσει ότι οι ρωσικές τακτικές ένοπλες δυνάμεις και οι μισθοφόροι τους είναι αυτοί που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, επιτιθέμενοι στις ειρηνικές πόλεις μας με ρουκέτες, πυραύλους και άλλα όπλα».

Επισημαίνεται, ακόμη, πως «κάθε έγκλημα που διαπράττεται από την Ρωσία, θα τεκμηριώνεται για μια μελλοντική δίωξη στο Διεθνές Δικαστήριο, συμπεριλαμβάνοντας της επίθεσης με πυραύλους στην Πλατεία Ελευθερίας στο Χάρκοβο και σε κατοικημένη περιοχή του Σαρτανά, στις 28 Φεβρουαρίου 2022, χωρίς να περιορίζονται μόνο σε αυτά».

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας επιδεικνύουν μοναδικό θάρρος και αξιοπρέπεια, προστατεύοντας όλη την Επικράτειά μας και τον Λαό μας, ανεξαρτήτως υπηκοότητας ή εθνότητας.

Εκτιμούμε την ελευθερία του λόγου μεταξύ άλλων θεμελιωδών αξιών του δημοκρατικού κόσμου, όμως κάθε πληροφορία θα πρέπει να ελέγχεται διεξοδικά πριν δημοσιοποιηθεί, ειδικά σε αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς», καταλήγει η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ελλάδα.