Τα αεροδρόμια στις πόλεις Ντνίπρο, Χάρκοβο και Ζαπορίζια στην Ουκρανία θα παραμείνουν κλειστά για όλα τα πολιτικά αεροσκάφη σήμερα το πρωί, σύμφωνα με σήματα των ουκρανικών αρχών προς τους αεροπόρους.

Δεν δίνεται καμία εξήγηση για την αναστολή λειτουργίας των αεροδρομίων αυτών στα σήματα.

Διευκρινίζεται ότι προβλέπεται να αρχίσουν να επαναλειτουργούν μεταξύ των 07:00 και των 08:35 (ώρες Ελλάδας).

Η Ρωσία κλείνει τμήμα του εναέριου χώρου κοντά στα σύνορα

Η Ρωσία έκλεισε μέρος του εναέριου χώρου στην περιοχή πληροφοριών πτήσεων του Ροστόφ, ανατολικά των συνόρων με την Ουκρανία, για λόγους «ασφαλείας» των πολιτικών πτήσεων, αναφέρει ενημερωτικό σήμα της προς τους αεροπόρους.

Το σήμα της ρωσικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας αναφέρεται σε συγκεκριμένους τομείς και υψόμετρα που θα πρέπει να αποφεύγονται.

Λίγη ώρα νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ο Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News ότι αναμένει η Ρωσία να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία προτού τελειώσει η νύχτα, πρόσθεσε πάντως πως εξακολουθεί να θεωρεί ότι υπάρχει πιθανότητα να «αποτραπεί μείζων επίθεση».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τώρα, θα διεξαγάγει νέα κατεπείγουσα συνεδρίαση για την κρίση στην οποία αναμετρώνται η Ρωσία και η Ουκρανία, τη δεύτερη σε τρεις ημέρες, «λόγω των στρατιωτικών εξελίξεων» επί του πεδίου, ενημέρωσαν διπλωματικές πηγές.

Η συνεδρίαση, που ζητήθηκε το βράδυ χθες Τετάρτη από το Κίεβο, κάτι που υιοθετήθηκε από δυτικά κράτη-μέλη του ΣΑ, προγραμματίζεται να αρχίσει στις 21:30 (ώρα Νέας Υόρκης· 04:30 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές.

Είχε προηγηθεί νέο διάγγελμα προς το έθνος του από τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο οποίο δήλωσε ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει «σχεδόν 200.000 στρατιώτες» σε τομείς γύρω από τα σύνορα της Ουκρανίας.

Στα ουκρανικά σύνορα «έχουν λάβει θέσεις περίπου 200.000 ρώσοι στρατιώτες» και «χιλιάδες οχήματα μάχης», είπε, προειδοποιώντας πως η Μόσχα ετοιμάζεται να προκαλέσει «μεγάλο πόλεμο στην Ευρώπη» εντός ημερών.

Ακόμη, ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους είπε πως επιδίωξε, χωρίς επιτυχία, να έχει τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με φόντο τον φόβο πως επίκειται άμεσα ρωσική εισβολή.