Αλλαγές και αντιδράσεις φέρνει στις αεροπορικές πτήσεις από και προς την Ουκρανία η κρίση με τη Ρωσία. Ο υπουργός Υποδομών της χώρας δήλωσε τη Δευτέρα (21/2) πως περίπου δέκα αεροπορικές εταιρείες προσάρμοσαν τις προγραμματισμένες πτήσεις τους, αλλά είπε πως οι αεροδιάδρομοί της εξακολουθούν να είναι ανοικτοί και πως η πτήση προς την ανατολικοευρωπαϊκή χώρα παραμένει ασφαλής.

Η γερμανική Lufthansa ανακοίνωσε πως σταματά τις πτήσεις της προς την Ουκρανία από σήμερα, ακολουθώντας την KLM που είχε ήδη ανακοινώσει την αναστολή των πτήσεών της.

Η σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία SAS ανέστειλε επίσης τις εβδομαδιαίες πτήσεις της, ενώ η Air France αποφάσισε να ακυρώσει τις δύο πτήσεις της Παρίσι-Κίεβο και Κίεβο-Παρίσι που προβλέπονταν για αύριο, Τρίτη, για «προληπτικούς λόγους» εν μέσω αύξησης των εντάσεων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

«Η τρέχουσα ακύρωση πτήσεων από έναν ορισμένο αριθμό ξένων αεροπορικών εταιρειών υπαγορεύεται μόνο από τις πληροφορίες για επιδείνωση της κατάστασης, και όχι από πραγματικές αλλαγές στην ασφάλεια των πτήσεων», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ολεξάντερ Κουμπράκοφ όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Προσπάθειες για να αντικατασταθούν οι πτήσεις που ακυρώθηκαν

Επιβάτες σε αεροπλάνο

Δεν κατονόμασε τις αεροπορικές εταιρείες και είπε πως «το κράτος εργάζεται προκειμένου να αντικαταστήσει τις ακυρωθείσες πτήσεις».

Ο Κουρμπάκοφ είπε πως οι Ουκρανικές Αερογραμμές, Ukraine International Airlines (UIA), έχουν ήδη ξεκινήσει τις πωλήσεις εισιτηρίων και έχουν αυξήσει τη χωρητικότητα των αεροπλάνων σε επιπλέον πτήσεις από το Κίεβο στο Μόναχο και στη Γενεύη τις οποίες η Lufthansa δεν μπορεί να εξυπηρετήσει.

Δύο ουκρανικές αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι συναντούσαν προβλήματα στην ασφάλιση ορισμένων πτήσεων τους, ενώ ξένοι αερομεταφορείς άρχισαν να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της χώρας καθώς η Ρωσία συγκεντρώνει μια τεράστια στρατιωτική δύναμη στα σύνορά της.

Η UIA δήλωσε πως έλαβε την ειδοποίηση από τους ασφαλιστές της, καθώς ειδικοί είπαν πως και άλλες αεροπορικές εταιρείες αναμένεται να αποφύγουν τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας μετά την προειδοποίηση των ΗΠΑ ότι η Μόσχα θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να εισβάλει στη γειτονική χώρα.

Η Ρωσία και η Ουκρανία υπαινίχθηκαν αμφότερες πως θα καταβληθούν νέες διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να αποφευχθεί η σύγκρουση σήμερα, όμως η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ουκρανίας δήλωσε πως οι ασφαλιστές της είχαν ήδη διακόψει την κάλυψη τουλάχιστον ορισμένων εκ των αεροσκαφών της σε πτήσεις εντός του ουκρανικού εναέριου χώρου.