Την εντολή που έδωσε ο Κιμ Γιόνγκ Ουν στο Στρατό της Βόρειας Κορέας την Πρωτοχρονιά να αναπτύξει τεχνολογικά εξελιγμένα όπλα, κάνουν πραγματικότητα αυτές τις μέρες οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Μετά την 5η δοκιμή πυραύλου την Τρίτη (25/1) ακολούθησε ακόμη μια, η 6η κατά σειρά μέσα στον Ιανουάριο.

Σήμερα (27/1) προχώρησε στην εκτόξευση δύο πυραύλων, που θεωρείται πως ήταν βαλλιστικοί, προς ανατολική κατεύθυνση, προς τη θάλασσα της Κορέας, η οποία είναι επίσης γνωστή ως θάλασσα της Ιαπωνίας, ανακοίνωσε το νοτιοκορεάτικο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας. Έπεσαν στη θάλασσα, έξω από την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο Τόκιο που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Κάποιες από τις προηγούμενες δοκιμές ήταν ενός νέου τύπου πυραύλου που σύμφωνα με τους Ιάπωνες και τους Νοτιοκορέατες είναι υπερηχητικός. Μάλιστα, μπροστά σ’ αυτή την εξέλιξη η Ιαπωνία αποφάσισε να αναπτύξει ένα ξεχωριστό σύστημα άμυνας που σύμφωνα με τους αρμόδιους θα μπορέσει να προφυλάξει στρατηγικούς στόχους σε περίπτωση επίθεσης με υπερηχητικούς πυραύλους, οι οποίοι ως επί το πλείστον είναι πολύ δύσκολο να αναχαιτιστούν.

Επίσης δοκιμάστηκαν δύο βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς εκτοξευόμενοι από τρένο, δύο τακτικοί κατευθυνόμενοι πύραυλοι και δύο πύραυλοι Κρουζ.

Η Βόρεια Κορέα είχε να προχωρήσει σε τόσες οπλικές δοκιμές μέσα σε έναν μήνα από το 2019, όταν είχε καταλήξει σε αποτυχία η σύνοδος κορυφής του Κιμ Γιόνγκ Ουν με τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο Ανόι του Βιετνάμ.

Πρόσφατα, δε, οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία πως η συνεργασία τους συνεχίζεται με τους Αμερικανούς να επαναλαμβάνουν πως θα υποστηρίξουν την άμυνα της Νότιας Κορέας.

Από τη μεριά της, η Βόρεια Κορέα υπερασπίζεται τις πράξεις της. Επικαλέστηκε το δικαίωμά της στη νόμιμη άμυνα και κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ότι προχωρούν σε εσκεμμένη κλιμάκωση επιβάλλοντας νέες κυρώσεις, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, το KCNA, επικαλούμενο το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Η πρόσφατη ανάπτυξη «όπλου νέου τύπου» εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της Βόρειας Κορέας να εκσυγχρονίσει την εθνική της άμυνα, ενώ δεν έχει στόχο κάποια συγκεκριμένη χώρα, ούτε βλάπτει την ασφάλεια των γειτόνων της, υποστήριξε εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού Υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με τη δήλωση που μεταδόθηκε από το KCNA.