Η Μαλαισία ανακοίνωσε σήμερα την κινητοποίηση του πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής της για την διάσωση των μεταναστών που βρίσκονται παγιδευμένοι σε πλοιάρια στην Θάλασσα Ανταμάν.

«Οφείλουμε να σώσουμε ζωές», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Νατζίμπ Ραζάκ στον λογαριασμό του στο Facebook.

Τα πλοία αυτά μεταφέρουν Μπανγκλαντεσιανούς, που θέλουν να γλιτώσουν από την φτώχεια, και μέλη της εθνότητας των Ροχίνγκια, μιας μουσουλμανικής κοινότητας που διώκεται και περιθωριοποιείται, με πολλούς να στερούνται ακόμη και τα απαραίτητα στην Μιανμάρ.

Η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία και η Μαλαισία υποδέχθηκαν συνολικά περίπου 3.000 μετανάστες τα πλοιάρια των οποίων είχαν ναυαγήσει σε μερικές ημέρες και σύμφωνα με την Κουάλα Λουμπούρ περίπου 7.000 πρόσφυγες εξακολουθούν να βρίσκονται παγιδευμένοι σε πλοιάρια στην θάλασσα.

Οι τρεις χώρες έχουν διώξει πίσω στην θάλασσα πολλά πλοία με μετανάστες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται γυναίκες και παιδιά, τα οποία είχαν εισέλθει στα χωρικά τους ύδατα σε ένα «παιγνίδι πινγκ πονγκ» το οποίο καταδίκασε ο ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Η Μαλαισία και η Ινδονησία έκαναν ωστόσο στροφή 180 μοιρών χθες, ανακοινώνοντας ότι θα θέσουν τέλος στην αμφιλεγόμενη αυτή πρακτική, και πρότειναν την υποδοχή των μεταναστών που βρίσκονται αυτήν την ώρα παγιδευμένοι σε πλοιάρια στην θάλασσα “υπό τον όρο ότι η διεθνής κοινότητα θα προβεί στην μετεγκατάστασή τους ή στον επαναπατρισμό τους εντός του έτους”.