Οι αστυνομικές δυνάμεις της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας συνέλαβαν 30 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία φέρονται να έχουν διασυνδέσεις με το ακραίο Ισλάμ, στη διάρκεια επιχείρησης με την κωδική ονομασία “Ruben”.

Έντεκα από τους συλληφθέντες θα οδηγηθούν στη διάρκεια της μέρας στην ειδική εισαγγελία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, ανακοινώθηκε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο υπουργείο Εσωτερικών της σερβοβοσνιακής οντότητας.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Ντράγκαν Λούκατς δήλωσε ότι οι συλληφθέντες στη χθεσινή αστυνομική επιχείρηση προέρχονται από διάφορες πόλεις.

Στο στόχαστρο των ερευνών βρέθηκαν 32 τοποθεσίες, με στόχο τον εντοπισμό ατόμων για τα οποία υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι προμηθεύονται όπλα, εκρηκτικά και στρατιωτικό εξοπλισμό για την εκτέλεση τρομοκρατικών ενεργειών σε βάρος θεσμών της Σερβικής Δημοκρατίας και εκπροσώπων τους.

Ο κ. Λούκατς δήλωσε ότι οι έρευνες διεξήχθησαν μετά τη συλλογή επιχειρησιακών πληροφοριών, ότι στις συγκεκριμένες περιοχές βρίσκονται πρόσωπα που κατέχουν όπλα, συνδέονται με ριζοσπαστικά κινήματα, συμμετείχαν ή συμμετέχουν ακόμη σε πολεμικές συγκρούσεις στη Συρία ή στρατολογούν πολίτες της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης για να μεταβούν σε πεδία μαχών στο εξωτερικό.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν οι πολίτες και απέρριψε ισχυρισμούς του βουλευτή του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA) της Βοσνίας, Σαντίκ Αχμέτοβιτς, ότι η αστυνομία συλλαμβάνει Βόσνιους Μουσουλμάνους στη Σερβική Δημοκρατία.

«Δεν ήταν επιλεκτικές, ήταν συλλήψεις χωρίς διακρίσεις» υπογράμμισε ο κ. Λούκατς, σύμφωνα με το βοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων Fena.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας προειδοποίησε όλους όσους ακραίες εξτρεμιστικές προθέσεις ότι η αστυνομία θα βρεθεί στην πόρτα τους μέσα σε 24 ώρες και ότι θα τους παρακολουθεί.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η επιχείρηση διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή των πόλεων Μπάνια Λούκα και Πρνιάβορ.

Ο υπουργός Ασφάλειας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης Ντράγκαν Μέκτιτς δήλωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες για ενδεχόμενες νέες τρομοκρατικές ενέργειες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μετά την επίθεση στο αστυνομικό τμήμα στην πόλη Ζβόρνικ, στην οποία ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και δύο άλλοι τραυματίστηκαν.