Ένα μέρος του ποσού από τους φόρους που συλλέγει για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής, τους οποίους είχε πάψει να της καταβάλει πριν τρεις μήνες, αποδέσμευσε την Κυριακή το Ισραήλ. Ωστόσο, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς αρνήθηκε την πληρωμή, ζητώντας ολόκληρο το ποσό.

Το Ισραήλ πάγωσε στις αρχές Ιανουαρίου την καταβολή των φόρων που συλλέγει για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής για να διαμαρτυρηθεί για την ένταξη των Παλαιστινίων στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Στα τέλη Μαρτίου είχε ανακοινώσει ότι θα αποδεσμεύσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που οφείλει.

Το ποσό ανέρχεται σε περίπου 380 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το σύνολο των φόρων που συνέλεξαν οι Ισραηλινοί από τον Δεκέμβριο του 2014 ως τον Φεβρουάριο του 2015 για λογαριασμό των Παλαιστινίων, σύμφωνα με μια ισραηλινή κυβερνητική πηγή.

«Ένα μέρος των χρημάτων» δόθηκε στην Παλαιστινιακή Αρχή επιβεβαίωσε πηγή από το περιβάλλον του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Σύμφωνα με την ίδια, το Ισραήλ «διαβεβαίωσε σήμερα τις ΗΠΑ ότι το υπόλοιπο ποσό θα μεταφερθεί ανά πάσα στιγμή».

Ο Αμπάς, η κυβέρνηση του οποίου εδώ και μία εβδομάδα ζητεί την καταβολή όλου του ποσού ή καθόλου χρημάτων, επεσήμανε ότι το Ισραήλ κατέβαλε το ένα τρίτο του οφειλόμενου ποσού.

«Τώρα έχουμε ένα επιπλέον ζήτημα να υποβάλουμε στο ΔΠΔ. Αρχικά ήταν ο πόλεμος στη Γάζα (το καλοκαίρι του 2014), ο εποικισμός και τώρα η παλαιστινιακή διεύθυνση εξετάζει αυτό το νέο ζήτημα για να το παρουσιάσει εν ευθέτω χρόνω στο ΔΠΔ», είπε χθες ο Παλαιστίνιος πρόεδρος σε ομιλία του από την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα.

Ο Αμπάς υπογράμμισε ότι «δεν θα πάρουμε τα χρήματα μέχρι να μας δοθεί το πλήρες ποσό: είτε μας δίνετε όλο το ποσό, είτε απευθυνόμαστε στο δικαστήριο».