O πρόεδρος της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας Ταλάτ Τζαφέρι όρισε πριν από λίγο την ημερομηνία για τη συνεδρίαση του Σώματος που θα εξεταστεί η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Ζάεφ που κατέθεσε νωρίτερα σήμερα η αντιπολίτευση, για την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 11:00 το πρωί, τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας), και πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας, με την ψηφοφορία που αναμένεται να διεξαχθεί.

Για να εγκριθεί η πρόταση μομφής – εξέλιξη η οποία έχει ήδη απασχολήσει έντονα και την εγχώρια πολιτική σκηνή – πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 61 βουλευτές από τους 120 που αριθμεί το σύνολο της Βουλής της χώρας, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Αντιπολίτευση: «Έχουμε 61 βουλευτές»

Ο βουλευτής του VMRO-DPMNE Αλεξάνταρ Νικόλοφσκι, παρουσιάζοντας την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης προηγουμένως, ανέφερε ότι αυτή υποστηρίζεται από 61 βουλευτές.

Την πρόταση μομφής, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Νικόλοφσκι, υποστηρίζουν ο συνασπισμός υπό το VMRODPMNE (44 βουλευτές), τα αλβανικά κόμματα «Συμμαχία για τους ΑλβανούςΕναλλακτική» (12 βουλευτές) και «BESA» (3 βουλευτές) και το κόμμα «Levica» (Αριστερά – 2 βουλευτές), μεταδίδει το ίδιο Μέσο.

Νωρίτερα, ο βουλευτής της «Συμμαχίας για τους Αλβανούς-Εναλλακτική», Σκεντέρ Ρετζέπι δήλωσε πως δεν μπορεί να συνταχθεί με μία πρωτοβουλία που υποστηρίζεται και από το εθνικιστικό κόμμα «Levica», το οποίο διατηρεί σταθερά «αντιαλβανικό προφίλ».

Ο Αλεξάνταρ Νικόλοφσκι, ερωτώμενος σχετικά, εξέφρασε, ωστόσο, τη βεβαιότητα ότι ο Σκεντέρ Ρετζέπι θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής.

Ζόραν Ζάεφ

Πρώτη αντίδραση Ζάεφ

«Για να εξυπηρετήσουν την μάταιη επιθυμία τους για εξουσία, ήταν έτοιμοι να οδηγήσουν τη χώρα στον κατήφορο και ο λαός να υποφέρει», επισημαίνει ο Ζόραν Ζάεφ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφερόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία, προ ολίγου, κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του.

«Αυτές τις μέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας να τεθούν σε κίνδυνο η Συμφωνία των Πρεσπών, η Συμφωνία Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία, η Συμφωνία της Οχρίδας, η κοινή και ισότιμη κοινωνία μας, η ειρήνη των πολιτών στο εσωτερικό και οι καλές σχέσεις μας με τους γείτονες», συνεχίζει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

«Όμως αυτή η χώρα έχει τον λαό της, πολίτες δημοκράτες, αγωνιστές και πολιτικούς και κόμματα που δεν θα επιτρέψουν στον Μίτσκοσκι, τον Απασίεφ (σ.σ. αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος “Levica”- Αριστερά) και τον Γκρούεφσκι να καταλάβουν και να καταστρέψουν ξανά τη χώρα», προσθέτει.

Ο Ζόραν Ζάεφ κλείνει την ανάρτησή του υποστηρίζοντας πως «η δημοκρατία, η ελευθερία, η αλληλεγγύη και η ενότητα είναι οι αξίες μας», αξίες που εκτιμά ότι η πλειοψηφία των πολιτών, αλλά και των βουλευτών, υποστηρίζουν.

За пуста желба за власт биле спремни државата да ја носат низбрдо, а народот да страда. Овие денови сведочиме…

Posted by Zoran Zaev on Monday, November 8, 2021