Ο δικηγόρος του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος κατηγορείται στη Σουηδία για σεξουαλική επίθεση εναντίον δύο γυναικών, κατέθεσε σήμερα επισήμως έφεση ενώπιον του Σουηδικού Ανώτατου Δικαστηρίου για την ακύρωση του εντάλματος σύλληψης του πελάτη του.

«Καταθέσαμε έφεση ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου σήμερα στις 16:00 (τοπική ώρα) προκειμένου να ακυρωθεί το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε το 2010 εναντίον του Ασάνζ», εξήγησε ο δικηγόρος του Περ Σάμουελσον.

Μια πρώτη προσφυγή απορρίφθηκε τον Νοέμβριο από το εφετείο της Στοκχόλμης και ο Σάμουελσον είχε ανακοινώσει ότι θα ασκήσει έφεση.

«Πρέπει να βγει από εκεί, η κατάσταση έχει φτάσει σε αδιέξοδο και αυτό είναι ένα ζήτημα στο οποίο αναφερθήκαμε στην έφεσή μας», εξήγησε ο ίδιος, καταγγέλλοντας «την πλήρη απάθεια» της εισαγγελίας που «δεν έχει κάνει τίποτε επί τέσσερα χρόνια».

Ο Αυστραλός, 43 ετών, αρνείται τις κατηγορίες ότι επιτέθηκε σεξουαλικά εναντίον δύο γυναικών στη Σουηδία και ζητεί να καταθέσει για την υπόθεση από το Λονδίνο όπου έχει βρει καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού από τον Ιούνιο του 2012, κάτι που ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση αρνείται.

Βάσει των όρων του εντάλματος σύλληψης, ο Ασάνζ δεν μπορεί να βγει από την πρεσβεία χωρίς να κινδυνεύει να συλληφθεί από τη βρετανική αστυνομία και να εκδοθεί στη Σουηδία.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο Ασάνζ δεν είναι σε θέση να βγει από την πρεσβεία και άρα του στερούνται οι ελευθερίες του βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, μια κατάσταση που δεν μπορεί να συνεχίζεται και κοστίζει χιλιάδες λίρες ημερησίως στους Βρετανούς για την παρακολούθηση της πρεσβείας του Ισημερινού.

Ο Ασάνζ φοβάται ότι αν βρεθεί στη Σουηδία, η Στοκχόλμη θα τον εκδώσει στις ΗΠΑ όπου θα δικαστεί για τον ρόλο του στη δημοσίευση από τον WikiLeaks 250.000 αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων και 500.000 διαβαθμισμένων στρατιωτικών εκθέσεων.