Ο Τζούλιαν Ασάνζ συμπληρώνει τη Δευτέρα τις 1.000 ημέρες παραμονής στην πρεσβεία του Ισημερινού στη Βρετανία, καθώς παραμένει εκεί από τον Ιούνιο του 2012.

Ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, κατηγορείται από δύο Σουηδές για βιασμό, κατηγορίες που ο ίδιος αρνείται. Παράλληλα, ο ίδιος δηλώνει ότι φοβάται ότι η Σουηδία θα τον εκδώσει στις ΗΠΑ, όπου
αντιμετωπίζει κατηγορίες για τον ρόλο του στη διαρροή και ανάρτηση στην
ιστοσελίδα WikiLeaks 250.000 αμερικανικών απορρήτων διπλωματικών
τηλεγραφημάτων και 500.000 διαβαθμισμένων στρατιωτικών εκθέσεων.

«Θα μπορούσαμε να έχουμε γλιτώσει πολλά χρήματα και προβλήματα», αν η σουηδική δικαιοσύνη είχε δεχθεί εδώ και καιρό να τον ανακρίνει στη βρετανική πρωτεύουσα, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ρικάρντο Πατίνιο, με μήνυμά του, στο λογαριασμό του στο Twitter.

«Τη Δευτέρα ο Ασάνζ θα έχει περάσει 1.000 ημέρες στην πρεσβεία μας στο Λονδίνο. Από την πρώτη ημέρα προτείναμε να έρθουν να πάρουν την κατάθεσή του, δεν το έκαναν ποτέ», πρόσθεσε.

Η εισαγγελία της Σουηδίας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι προτείνει να αποστείλει στο Λονδίνο ένα δικαστή για να ανακρίνει τον Ασάνζ, κάτι που ο ίδιος ζητεί εδώ και χρόνια και αποδέχθηκε αμέσως.

Η εισαγγελία της Σουηδίας διευκρινίζει ότι άλλαξε γνώμη για την ανάκριση του Τζούλιαν Ασάνζ στο Λονδίνο διότι τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται θα παραγραφούν τον Αύγουστο 2015.