Ο πατέρας του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ συναντήθηκε στη Συρία με τον πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού «αλληλεγγύης προς το συριακό λαό», έγραψε σήμερα η εφημερίδα The Australian.

Ο Τζον Σίπτον συμμετείχε σε αντιπροσωπεία μελών του κόμματος WikiLeaks, ενός πολιτικού σχηματισμού που ιδρύθηκε από τον Ασάνζ πριν από τις τελευταίες εκλογές στην Αυστραλία, αλλά δεν κατάφερε να εκλέξει εκπροσώπους στη Γερουσία.

Η συνάντηση με τον Άσαντ, από την οποία το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας δημοσίευσε πολλά φωτογραφικά στιγμιότυπα, πραγματοποιήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου και διήρκησε περίπου μία ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της συριακής προεδρίας.

Η αντιπροσωπεία από την Αυστραλία συναντήθηκε επίσης στη Δαμασκό με τον Ορθόδοξο Πατριάρχη Αντιοχείας, Ιωάννη Θ΄ και τον πρωθυπουργό Ουάελ αλ Χάλκι.

Ο γενικός γραμματέας του κόμματος WikiLeaks, Ματ Ουάτ, υποστήριξε ότι αυτό το ταξίδι, το οποίο προκάλεσε επικριτικά σχόλια στην Αυστραλία, αποτέλεσε μια «αποστολή για την ανοικοδόμηση και την ειρήνη».

Στις 22 Δεκεμβρίου στη σελίδα του κόμματος στο Facebook, ο Αυστραλός βουλευτής Τζαμάλ Νταούντ είχε γράψει: «Μετά τη συνάντησή μας με τον πρωθυπουργό και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Συρίας, κατανοήσαμε πώς οι Σύροι κατάφεραν να διαλύσουν τη συνωμοσία περισσότερων από 86 χωρών εναντίον του κράτους τους».

Ο ιστότοπος WikiLeaks, ο οποίος δε συνδέεται με το κόμμα, πήρε αποστάσεις αμέσως. Ο ιστότοπος «δεν είχε ενημερωθεί και δεν είχε δώσει την έγκρισή του» σχολίασε στο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Το Κόμμα WikiLeaks εξήγησε ότι τον Ιανουάριο θα δημοσίευε έκθεση για αυτό το ταξίδι στη Συρία το οποίο οι Εργατικοί χαρακτήρισαν «ανεύθυνο».