Τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Σύρων εξεγερμένων κοντά στη Δαμασκό από τις επιδρομές του συριακού στρατού σε απάντηση στις οβίδες που έριξαν οι αντάρτες εναντίον της συριακής πρωτεύουσας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα πλήγματα της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας είχαν στόχο την περιοχή της Ανατολικής Γούτα, ανατολικά της Δαμασκού, ενώ μεταξύ των θυμάτων είναι 12 παιδιά και 7 γυναίκες, διευκρίνισε η ΜΚΟ στον αναθεωρημένο απολογισμό της.

Λίγο νωρίτερα δέκα άνθρωποι, εκ των οποίων ένα παιδί και ένας αστυνομικός, σκοτώθηκαν στη Δαμασκό όταν 70 οβίδες έπεσαν το πρωί σε πολλές συνοικίες της καθώς και στο κέντρο της πόλης, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση. Τουλάχιστον 50 είναι τραυματίες στη συριακή πρωτεύουσα.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αιματηρή ημέρα στην Ανατολική Γούτα που ήταν στόχος περισσότερων από 60 αεροπορικών επιδρομών και ρουκετών εδάφους- εδάφους. Σε ό,τι αφορά την πρωτεύουσα που ελέγχεται από τον κυβερνητικό στρατό ποτέ έως τώρα δεν έχει πληγεί από 120 ρουκέτες από τους Σύρους εξεγερμένους.

Από τις επιδρομές τις συριακής Πολεμικής Αεροπορίας τραυματίστηκαν επίσης 140 άνθρωποι προάστια Ντούμα, Ερμπίν, Κάφαρ Μπάτνα και Άιν Τάρμα της περιοχής Ανατολική Γούτα.

Οι κάτοικοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε υπόγεια των κτιρίων, καθώς η Ντούμα δεν έχει γνωρίσει παρόμοιο βομβαρδισμό, σχολίασε ένας φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην περιοχή.

«Η κατάσταση είναι πραγματικά άσχημη διότι υπάρχει έλλειψη στα πάντα. Ένας γιατρός και τραυματιοφορείς τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς», πρόσθεσε.

Στις αρχές της εβδομάδας οι αντάρτες της ομάδας Ζάιχ αλ Ισλάμ (Ο στρατός του Ισλάμ) είχαν προειδοποιήσει ότι θα βομβαρδίσουν τη Δαμασκό σε αντίποινα για τις αιματηρές επιδρομές που διεξάγει καθημερινά ο στρατός του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στην επαρχία της Δαμασκού, προπύργιο των ανταρτών.

Την Τρίτη ο επικεφαλής της Ζάιχ αλ Ισλάμ, ο Ζαχράν Αλούς, είχε ανακοινώσει ότι η οργάνωσή του, η πιο ισχυρή στην επαρχία της Δαμασκού, θα απαντούσε στις «βάρβαρες» επιδρομές του συριακού καθεστώτος εναντίον της Ντούμα, από τις οποίες σκοτώθηκαν 11 άμαχοι πριν τρεις ημέρες. Είχε επίσης προειδοποιήσει ότι πλέον η Δαμασκός θεωρείται «στρατιωτική ζώνη» και άλλα στόχος «των επιχειρήσεων» των ανταρτών.

Σε ένα μήνυμα που αναρτήθηκε στο Twitter και πιστεύεται ότι συντάχθηκε από τον Αλούς αναφέρεται ότι η επίθεση αυτή εναντίον της Δαμασκού είναι μια γεύση των όσων έχει κάνει ο συριακός στρατός στην Ανατολική Γούτα.