Τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας παραμένουν ερμητικά κλειστά σήμερα απέναντι από τη συριακή πόλη Κομπάνι, δύο ημέρες μετά τη νίκη των κουρδικών δυνάμεων επί των τζιχαντιστών, οι οποίοι επί μήνες την πολιορκούσαν.

«Δεν επιτρέπουμε τη διέλευση σε κανέναν πρόσφυγα μέχρι νεωτέρας», δήλωσε αξιωματούχος της τουρκικής κυβερνητικής υπηρεσίας για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων (Afad) που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Οι τουρκικές αρχές ανέπτυξαν σημαντικές δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού γύρω από το μεθοριακό φυλάκιο στο Μουρσιπινάρ, μερικά χιλιόμετρα από την πόλη Σουρούτς της νότιας Τουρκίας προκειμένου να εμποδίσουν οποιαδήποτε διέλευση.

Χθες, οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να απωθήσουν ομάδες πολιτών που πλησίαζαν στα σύνορα ώστε να λάβουν μέρος σε συγκέντρωση χιλιάδων Κούρδων που γιόρταζαν τη νίκη των κουρδικών δυνάμεων επί των μαχητών της εξτρεμιστικής σουνιτικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Οι τουρκικές αρχές άρχισαν σήμερα τη μεταφορά εκατοντάδων σύρων προσφύγων από τον καταυλισμό όπου διαμένουν προς τον νέο καταυλισμό, χωρητικότητας 35.000 ατόμων, που άρχισε να λειτουργεί πριν από μερικές ημέρες κοντά στο Σουρούτς. Είναι ο μεγαλύτερος καταυλισμός που ανοίγει στην Τουρκία για την υποδοχή Σύρων που εγκαταλείπουν τη χώρα τους εξαιτίας του πολέμου.

Περισσότερο από 1,7 εκατομμύριο Σύροι ζουν στο τουρκικό έδαφος, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό. Από την έναρξή τους στα μέσα Σεπτεμβρίου, οι μάχες μέσα στην πόλη Κομπάνι και τα περίχωρά της έχουν προκαλέσει την έξοδο στην Τουρκία των κατοίκων της, η πλειονότητα των οποίων είναι Κούρδοι.