Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα σε διπλή βομβιστική επίθεση που φέρονται ότι διέπραξαν γυναίκες που είχαν ζωστεί εκρηκτικά σε μια πολυσύχναστη αγορά στην πόλη Μαϊντουγκούρι, μια από τις μεγαλύτερες της βορειοανατολικής Νιγηρίας.

Η πόλη αυτή είχε ήδη γίνει στόχος δύο επιθέσεων που διέπραξαν γυναίκες βομβίστριες-καμικάζι την περασμένη εβδομάδα.

Ο Γκίντεον Τζιμπρίν, εκπρόσωπος της αστυνομίας στην πολιτεία Μπόρνο, της οποίας η Μαϊντουγκούρι είναι η πρωτεύουσα, δήλωσε πως «δυο γυναίκες καμικάζι πυροδότησαν τα εκρηκτικά (σ.σ. με τα οποία είχαν ζωστεί) σήμερα στην Μάντεϊ Μάρκετ σε δύο χωριστές τοποθεσίες, σκοτώνοντας πάνω από πέντε ανθρώπους και προκαλώντας τον τραυματισμό πολυάριθμων άλλων».

«Μια γυναίκα περίπου 40 ετών πλησίασε τους πάγκους των εμπόρων (…) οι πολιτοφύλακες που εκτελούσαν υπηρεσία σε μικρή απόσταση θέλησαν να ελέγξουν τις αποσκευές που μετέφερε», δήλωσε ο Άχμαντ Σανούσι, ένας αυτόπτης μάρτυρας.

«Η γυναίκα αρνήθηκε (…) συγκεντρώθηκε κόσμος στο σημείο και τότε πυροδότησε τα εκρηκτικά», πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσαν κι άλλοι αυτόπτες μάρτυρες.

«Μετά την πρώτη έκρηξη, υπήρξε και μια δεύτερη έκρηξη (βόμβας)», διευκρίνισε ο Γκόνι Άμπα, ένας άλλος μάρτυρας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πολλοί άνθρωποι και να καταστραφούν κτίρια στην αγορά.

Η Μάντεϊ Μάρκετ είχε γίνει στόχος την περασμένη Δευτέρα μιας διπλής επίθεσης καμικάζι που επίσης διέπραξαν γυναίκες, όταν έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 45 άνθρωποι. Οι γυναίκες αυτές είχαν κρύψει εκρηκτικά κάτω από τα χιτζάμπ που φορούσαν.

Μια άλλη επίθεση είχε στοιχίσει τη ζωή 15 προσώπων στην ίδια αγορά την 1η Ιουλίου.

Η Μαϊντουγκούρι, ιστορικό προπύργιο της Μπόκο Χαράμ, αποτελεί εδώ και καιρό το θέατρο επιθέσεων και σχεδόν καθημερινών συγκρούσεων ανάμεσα στους ισλαμιστές αντάρτες και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Εξάλλου στην πόλη αυτή έχουν καταφύγει πολλοί από τους κατοίκους περιοχών βορειότερα, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας της δράσης των μαχητών της Μπόκο Χαράμ. Τοπικοί αξιωματούχοι εκτιμούσαν τον Σεπτέμβριο ότι οι μισοί και πλέον από τους 4,1 εκατ. της πολιτείας έχουν βρει καταφύγιο στην πρωτεύουσα της πολιτείας, που προηγουμένως δεν μετρούσε παρά λίγους περισσότερους από 1 εκατ. κατοίκους.

Την περασμένη Παρασκευή εξάλλου η αστυνομία είχε ανακοινώσει πως συνέλαβε δύο γυναίκες που κατηγορεί ότι σχεδίαζαν να διαπράξουν βομβιστικές επιθέσεις και ότι εξουδετέρωσε έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό ο οποίος μπορούσε να πυροδοτηθεί εξ αποστάσεως κοντά σε μια άλλη μεγάλη αγορά της πόλης.

Μέχρι τώρα πάντως δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο εάν η γυναίκα που φέρεται να ευθύνεται για τη σημερινή επίθεση ενήργησε ως καμικάζι ή εάν απλώς μετέφερε εκρηκτικά, τα οποία ήθελε να πυροδοτήσει από απόσταση.

Οι αρχές δεν έχουν δώσει ακόμη τον επίσημο απολογισμό. Η αστυνομία, ο στρατός και ο Ερυθρός Σταυρός βρίσκονται επιτόπου.

Η Μπόκο Χαράμ λέει ότι εγκαθίδρυσε ένα «χαλιφάτο» στη βορειοανατολική Νιγηρία, όπου έχει καταλάβει περίπου 20 σημαντικές πόλεις και μεγάλες εκτάσεις. Οι επιθέσεις της οργάνωσης και οι αλλεπάλληλες επιχειρήσεις των αρχών για την εξουδετέρωσή της υπολογίζεται ότι έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 13.000 ανθρώπους από το 2009.

Νωρίτερα σήμερα, μέλη της Μπόκο Χαράμ περικύκλωσαν την πόλη Νταματούρου, πρωτεύουσα της πολιτείας Γιόμπε, και ακολούθησαν πυρά, εκρήξεις βομβών και πληροφορίες περί κατάληψής της και θύματα. Ο στρατός έστειλε χερσαίες δυνάμεις και αεροσκάφη στην πόλη.