Έχουν θαυματουργή επίδραση στους ηλικιωμένους προσφέροντας τους ευεξία, καταπολεμούν την απομόνωση και την κατάθλιψη. Μη πάει ο νους σας σε κάποιο μαγικό χάπι, αλλά σε ταπεινές κότες!

Το κατάλυμα για ηλικιωμένους Wood Green στο Γκέιτσχεντ του Νιούκαστλ στη Βρετανία, παρέχει στέγη σε 70 περίπου ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, σε 13 όρνιθες και σε 15 κοτοπουλάκια. Η Telegraph παρουσιάζεις τις ζωές των ενοίκων του συγκεκριμένου γηροκομείου και πώς επιτυγχάνεται η συμβίωση με τα κοτόπουλα.

Ένας από τους ενοίκους, για παράδειγμα, ο 84χρονος Owen Turnbull μόλις έχει ξυπνήσει και κάνει μπάνιο στο μικροσκοπικό, πέντε ημερών κοτοπουλάκι του στη λεκάνη. «Η μαμά του πέθανε πριν τρεις ημέρες», λέει στον δημοσιογράφο. «Τη βρήκα νεκρή όταν πήγα να την ταΐσω και λυπήθηκα πολύ-δένομαι πολύ μαζί τους», εξηγεί.

Ο ηλικιωμένος σηκώνεται κάθε πρωί στις 06:30 το πρωί για να καθαρίσει τα τέσσερα κοτέτσια, να αλλάξει το νερό και να ταΐσει τις κότες.

Οι κότες βοηθούν τους ηλικιωμένους να ανταπεξέλθουν στα άσχημα συναισθήματα όπως αυτά της μοναξιάς και της απομόνωσης. Η ιδέα προέκυψε το 2012 σε ένα ειδικό κέντρο πλησίον του γηροκομείου, όπου ένας άντρας με άνοια ζητούσε επαλειμμένα τα «κορίτσια» του.

Οι υπεύθυνοι του Wood Green αποφάσισαν να εντάξουν τα κοτόπουλα ως μέρος θεραπευτικής μεθόδου, αφού πρώτα έλαβαν το πράσινο φως από ειδικούς για την μη επικινδυνότητα του εγχειρήματος.

The Hen Men from meerkatfilms on Vimeo.