Υποψίες ότι μπορεί να εμπλέκεται στον θάνατο έως και 40 ασθενών -ενώ μέχρι πρότινος γινόταν λόγος για 38- διατυπώνονται σε βάρος της Ιταλίδας νοσοκόμας η οποία συνελήφθη και προφυλακίστηκε κατηγορούμενη για τον φόνο μιας ασθενούς, της, σύμφωνα με ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης.

Η φωτογραφία της ξανθιάς, χαμογελαστής Ντανιέλα Ποτζάλι φιγουράρει εδώ και πολλές ημέρες τις σελίδες των ιταλικών εφημερίδων. Η 41χρονη νοσηλεύτρια εργαζόταν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του Λούγκο, κοντά στη Ραβένα, ήταν πάντα ευδιάθετη και έμοιαζε ακούραστη. Σύμφωνα όμως με τους συναδέλφους της, τους φερόταν άσχημα ενώ κάποιοι την κατηγόρησαν επίσης ότι έκλεβε τους ασθενείς της. Τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, οι 38 από τους 83 θανάτους ασθενών που σημειώθηκαν στο τμήμα έγιναν ενώ είχε βάρδια η Ποτζάλι. Ο μέσος όρος για τις άλλες νοσηλεύτριες δεν ξεπερνά τους 10 θανάτους.

Στις αρχές Απριλίου, μια σειρά ανησυχητικών συμπτώσεων κινητοποίησε τις υγειονομικές αρχές. Και, όταν πέθανε μια ηλικιωμένη ασθενής λίγη ώρα αφότου ανέλαβε βάρδια της Ποτζάλι, ξεκίνησαν έρευνα για την υπόθεση. Η νεκροψία δεν άφησε καμία αμφιβολία: η ηλικιωμένη πέθανε επειδή της χορηγήθηκε υψηλή δόση χλωριούχου καλίου. Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, η έρευνα έδειξε ότι δεν επρόκειτο για λάθος και ότι η Ντανιέλα Ποτζάλι ήταν η μόνη που θα μπορούσε να χορηγήσει το θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα στην ασθενή.

Είναι πάντως δύσκολο να αποδειχθεί αν η νοσοκόμα ευθύνεται και για τον «πολύ ύποπτο» θάνατο τουλάχιστον άλλων δέκα ασθενών, γιατί το χλωριούχο κάλιο δεν ανιχνεύεται παρά μόνο μερικές ημέρες μετά τον θάνατο.

Πρώην συνάδελφοι της νοσηλεύτριας που μίλησαν σε ιταλικές εφημερίδες υποστήριξαν ότι οι ασθενείς οι οποίοι χρειάζονταν μεγαλύτερη φροντίδα ή εκείνοι των οποίων οι συγγενείς ήταν πολύ πιεστικοί, παρουσίαζαν και αυξημένη θνησιμότητα όταν είχε βάρδια η Ποτζάλι. Σύμφωνα με τους ίδιους, η 41χρονη χορηγούσε ηρεμιστικά όταν οι ασθενείς ήταν ανήσυχοι και καθαρτικά, χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος, απλά και μόνο για να δυσκολέψει τη ζωή των συναδέλφων της επόμενης βάρδιας.

Η ίδια, που εμφανίζεται χαμογελαστή ακόμη και στις φωτογραφίες που την εικονίζουν με χειροπέδες, υποστηρίζει ότι είναι θύμα συνωμοσίας.