Η σκεπή του σημαντικότερου ναού των Αζτέκων στο Μεξικό κατέρρευσε εν μέρει κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς την Πέμπτη, λόγω της σφοδρής χαλαζόπτωσης στην πρωτεύουσα.

Η θύελλα σημειώθηκε μία ημέρα αφότου ξανάνοιξε για το κοινό ο αρχαιολογικός χώρος, που παρέμεινε κλειστός για μεγάλο διάστημα, λόγω της πανδημίας.

Η στέγη είχε κατασκευαστεί πρόσφατα για να προστατευθούν οι αρχαιολογικοί θησαυροί που βρίσκονται από κάτω. Οι ζημιές που υπέστη ο λεγόμενος Τέμπλο Μαγιόρ («Μεγάλος Ναός») στην ιστορική αυτή τοποθεσία της Πόλης του Μεξικού, θεωρούνται μικρές.

«Παρά την εντυπωσιακή καταστροφή, οι ζημιές στην αρχαιολογική κληρονομιά δεν είναι σημαντικές», διαβεβαίωσε ο Λεονάρντο Λόπες Λουχάν, ο διευθυντής του προγράμματος «Τέμπλο Μαγιόρ». Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, οι ζημιές είναι «επιδιορθώσιμες».

Ο πρόεδρος του Μεξικού Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ είπε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών και θα τοποθετηθεί μια νέα στέγη στον χώρο.

Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν στρατιώτες να φυλούν τον χώρο.

Ο Τέμπλο Μαγιόρ χτίστηκε και ανακατασκευάστηκε τον 14ο και το 15ο αιώνα. Ήταν η καρδιά της πρωτεύουσας των Αζτέκων και πιστεύεται ότι εκεί έγιναν πολλές ανθρωποθυσίες. Το τεράστιο κτίριο καταστράφηκε όταν οι Ισπανοί κονκισταδόρες ισοπέδωσαν το Τενοτστιτλάν, το 1521 και έχτισαν από πάνω μια αποικιακή πόλη. Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν τον ναό για πρώτη φορά το 1914 αλλά μεθοδικές ανασκαφές στον χώρο έγιναν μόλις τη δεκαετία του 1970.

Το ιστορικό κέντρο της Πόλης του Μεξικού συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO το 1987.