Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής του με τον ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα χθες Τετάρτη, εξέφρασε τη στήριξη της Ουάσιγκτον στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας «μπροστά στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Νωρίτερα χθες, το αμερικανικό Πεντάγωνο εξέφρασε την ανησυχία του για την αυξανόμενη ένταση στα σύνορα Ουκρανίας-Κριμαίας, έπειτα από αναφορές του ουκρανικού στρατού περί ενίσχυσης των ρωσικών δυνάμεων κατά μήκος τους.

«Είμαστε ανήσυχοι για την πρόσφατη κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας στην ανατολική Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός της 20ής Ιουνίου η οποία είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων ουκρανών στρατιωτών την 26η Μαρτίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, ο Τζον Κέρμπι.

«Οι αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Ρωσίας υπονομεύουν την αποκλιμάκωση των εντάσεων η οποία είχε επιτευχθεί» χάρη στην εκεχειρία των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών, πρόσθεσε, ενώ οι εχθροπραξίες έχουν πολλαπλασιαστεί από τον Ιανουάριο.

Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για την κλιμάκωση.

Ο ουκρανικός στρατός έκανε λόγο πρόσφατα περί ανάπτυξης ρωσικών στρατευμάτων στα βόρεια και στα ανατολικά σύνορα της χώρας, καθώς και στην Κριμαία, ωστόσο παρατηρητές συνέδεσαν τις κινήσεις αυτές με στρατιωτικά γυμνάσια.

«Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους (…) ήρθαμε σε επαφή με τους Ρώσους, για να προσπαθήσουμε να αποσαφηνίσουμε τι ακριβώς συμβαίνει», είπε ο κ. Κέρμπι.

Ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, συνομίλησε χθες Τετάρτη με τον επικεφαλής του ρωσικού γενικού επιτελείου Βάλερι Γκερασίμοφ και με τον επικεφαλής του ουκρανικού γενικού επιτελείου Ρουσλάν Χομτσάκ, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου.

Ο στρατηγός Χομτσάκ κατήγγειλε την Τρίτη την «απειλή» για την «ασφάλεια» της Ουκρανίας, διατεινόμενος πως οι αυτονομιστές διαθέτουν 28.000 μαχητές και «πάνω από 2.000 εκπαιδευτές και στρατιωτικούς συμβούλους» από τη Ρωσία.

Η Μόσχα αρνείται ότι έχει αναπτύξει άνδρες ή όπλα στο πεδίο.

Ο Τζον Κέρμπι ανέφερε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη έχουν τεθεί σε φάση αυξημένης επαγρύπνησης ενόψει «δυνητικής άμεσης κρίσης» και ότι οι ΗΠΑ αναφέρθηκαν στις εντάσεις στην Ουκρανία σε επαφές με τους εταίρους τους στο NATO.

Προχθές Τρίτη ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο Τζέικ Σάλιβαν, επαναβεβαίωσε την «απαρασάλευτη υποστήριξη των ΗΠΑ στην εθνική κυριαρχία (και) την εδαφική ακεραιότητα (της Ουκρανίας) μπροστά στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα» που πρόσαψε στη Μόσχα κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής του με τον Αντρέι Γερμάκ, σύμβουλο του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η ένοπλη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 13.000 ανθρώπους, ξέσπασε το 2014, λίγο καιρό μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία έπειτα από την εξέγερση και την ανάληψη της εξουσίας από φιλοδυτικές δυνάμεις στο Κίεβο.