Στο Μινσκ έφτασε σήμερα ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για δεύτερη φορά μετά τον Ιούνιο και λίγες ώρες αφού το Κίεβο έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζονται ρώσοι στρατιώτες που συνελήφθησαν σε ουκρανικό έδαφος.

Στη Μόσχα μια στρατιωτική πηγή δήλωσε σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ότι μια ομάδα στρατιωτών παραδόθηκε στις ουκρανικές αρχές αφού διέσχισε τα σύνορα κατά λάθος.

Η Ουκρανία απέρριψε αυτή την εξήγηση. «Δεν ήταν ένα λάθος, αλλά εκτελούσαν μια ειδική αποστολή», δήλωσε ο Αντρίι Λισένκο, εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας, δέκα ρώσοι αλεξιπτωτιστές συνελήφθησαν κοντά στο χωριό Τζερκαλνέ, περί τα 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα και 50 χιλιόμετρα από το Ντονέτσκ, το προπύργιο των φιλορώσων ανταρτών.

Πρόκειται σύμφωνα με το Κίεβο για στρατιώτες του 331ου συντάγματος της 98ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας που έχει τη βάση της στην κεντρική Ρωσία.

Η τελευταία αυτή διαμάχη μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας αναμένεται να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τις σημερινές συνομιλίες στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, όπου ο Ποροσένκο και ο Πούτιν θα συναντηθούν για πρώτη φορά μετά την 6η Ιουνίου οπότε είχαν μια σύντομη συνομιλία στη Νορμανδία.

Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της περιφερειακής συνόδου των χωρών της τελωνειακής ένωσης που έχει δημιουργήσει τη Ρωσία με τη Λευκορωσία και το Καζακστάν στην οποία θα παραστούν και τρεις ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

«Ελπίζω το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντηση να είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας που θα φέρει την ειρήνη στο ουκρανικό έδαφος», δήλωσε από το Μινσκ ο Ποροσένκο στους δημοσιογράφους.

Ο Ποροσένκο έχει ήδη συναντηθεί με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον και τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο. Από την πλευρά του ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Θα είναι δύσκολα στο Μινσκ, όμως είμαστε έτοιμοι για μια διπλωματική μάχη».