Ο ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, εκτίμησε σήμερα ότι «η τύχη του κόσμου και της Ευρώπης» θα κριθεί στη σύνοδο που πραγματοποιείται στο Μινσκ για την κρίση στην Ουκρανία με τη συμμετοχή του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Η τύχη του κόσμου και της Ευρώπης αποφασίζεται στη διάρκεια αυτής της συνάντησης στο Μινσκ. Έτσι το βλέπω», δήλωσε ο Ποροσένκο αφού αντάλλαξε μια χειραψία με τον Πούτιν.

Ο ουκρανός πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι επιθυμεί να βρεθεί ένας συμβιβασμός ώστε να τερματιστεί η αιματοχυσία στη χώρα του, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του και το συμφέρον των ρωσόφωνων στα ανατολικά.

«Στόχος της επίσκεψής μου στο Μινσκ είναι να σταματήσει η αιματοχυσία και να ξεκινήσει η αναζήτηση ενός πολιτικού συμβιβασμού», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο Ποροσένκο επεσήμανε ότι ο μοναδικός αποτελεσματικός τρόπος να σταματήσει η αιματοχυσία είναι να γίνονται αποτελεσματικοί έλεγχοι στα σύνορα με τη Ρωσία, να σταματήσει η παροχή όπλων στους εξεγερμένους και να αφεθούν ελεύθεροι οι κρατούμενοι πολέμου.

Ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε εξάλλου ότι όλες οι πλευρές επιθυμούν να εξέλθουν από την κρίση με αξιοπρέπεια και πρόσθεσε ότι θα ακούσει όλες τις προτάσεις για την επίτευξη ειρήνης.