Τις πρώτες 550.000 δόσεις του κινέζικου εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού που ανέπτυξε η Sinopharm έλαβε την Τρίτη (16/02) η Ουγγαρία. Έτσι, έγινε το πρώτο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παραλαμβάνει ένα φορτίο των εν λόγω παρασκευασμάτων.

Η Άγκνες Γκαλγκόζκι, επικεφαλής του επιδημιολογικού τμήματος του Ουγγρικού Κέντρου Υπηρεσιών Υγείας δήλωσε πως 275.000 άνθρωποι μπορούν να εμβολιαστούν με αυτό το διδοσικό εμβόλιο.

«Με αυτό το εμβόλιο, πέντε διαφορετικοί τύποι είναι πλέον διαθέσιμοι στην Ουγγαρία, ώστε να εμβολιάσουμε όσο δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, όσο το δυνατόν γρηγορότερα», ανέφερε σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Την περασμένη εβδομάδα η Ουγγαρία έγινε επίσης το πρώτο κράτος μέλος της Ένωσης που ξεκίνησε να χορηγεί το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.

Η Βουδαπέστη έχει συμφωνήσει για την αγορά 5 εκατομμυρίων δόσεων του κινεζικού εμβολίου και 2.000.000 δόσεων του Sputnik-V μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες. Επίσης, η χώρα χορηγεί τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech, της Moderna και των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η ουγγρική κυβέρνηση θέλει να επιταχύνει τους εμβολιασμούς παρά τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εταιρειών δυτικών χωρών, που έχουν εγκριθεί από την ΕΕ. Μέχρι στιγμής περίπου το 3% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί.

Σε μια προσπάθεια να τονώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο κινέζικο εμβόλιο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η γειτονική Σερβία, με μεγάλη ουγγρική εθνοτική μειονότητα, χορηγεί επί εβδομάδες το εμβόλιο της Sinopharm.

Ο πρωθυπουργός τη χώρας, Βίκτορ Όρμπαν, επικρίνει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα προμηθειών εμβολίων υποστηρίζοντας ότι η αργή διανομή μέσω του προγράμματος της ΕΕ κοστίζει ζωές. «Αν τα εμβόλια δεν έρχονται από τις Βρυξέλλες, πρέπει να τα αποκτήσουμε από αλλού», τόνισε.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.