Αναβρασμός επικρατεί στις ΗΠΑ με τη νέα κυβέρνηση και τις αρχικές δηλώσεις της για πλήρη επιστροφή των μαθητών στα σχολεία τους.

Το σχέδιο του Μπάιντεν προβλέπει ωστόσο να ξανανοίξουν μόνο τα μισά σχολεία του έθνους και μάλιστα «μία μέρα τη βδομάδα» ως τα τέλη Απριλίου.

Η κυβέρνηση παραδέχτηκε την Τρίτη πως παρά το γεγονός ότι το είχαν υποσχεθεί, τα νιάτα των ΗΠΑ δεν θα επιστρέψουν στα σχολεία τους. Και τα μισά θα παραμείνουν κλειστά αλλά και όσα ανοίξουν, θα δουν τους μαθητές μόνο μία μέρα τη βδομάδα μέσα στην τάξη.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Jen Psaki, ρωτήθηκε σχετικά με τα σχέδια της νέας κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων, όσο οι ενώσεις δασκάλων και καθηγητών συνεχίζουν να πιέζουν για επιστροφή στη σχολική αίθουσα.

Όπως θυμόμαστε, ο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί πως η πλειονότητα των σχολείων θα ανεβάσουν ρολά μέσα στις πρώτες 100 μέρες του στο Οβάλ Γραφείο. Οι υγειονομικοί επικεφαλής ωστόσο των ΗΠΑ, μεταξύ αυτών και ο δρ Φάουτσι, έλεγαν από την πρώτη στιγμή πως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό ως τις 30 Απριλίου, τη μέρα που θα συμπληρώσει ο νέος πρόεδρος 100 μέρες στην εξουσία.

«Ο στόχος που είχε θέσει ήταν να ανοίξει η πλειονότητα των σχολείων, περισσότερο από το 50%, ως την 100ή μέρα του στην προεδρία και αυτό σημαίνει κάποια μαθήματα στην τάξη», είπε η Psaki, «οπότε τουλάχιστον μία μέρα τη βδομάδα, ελπίζουμε και περισσότερες, όσο αυτό είναι ασφαλές σε κάθε σχολείο και διοικητική περιφέρεια».

Όταν της ζήτησαν να το ξεδιαλύνει αυτό, η Psaki είπε πως ο Μπάιντεν θέλει τους εκπαιδευτικούς της χώρας να «διδάσκουν τουλάχιστον μία μέρα τη βδομάδα στην πλειονότητα των σχολείων μέχρι την 100ή μέρα».

Η δήλωση-βόμβα για μερικό ξανάνοιγμα των σχολείων ήρθε μάλιστα μετά τις δηλώσεις της νέας επικεφαλής του CDC, Rochelle Walensky, που είπε ότι είναι ασφαλής η εκπαιδευτική πράξη με φυσική παρουσία μέσα στην τάξη ακόμα και χωρίς το εμβόλιο του κορονοϊού.

Η Psaki έφτασε στο σημείο να πει πως η Walensky έκανε «προσωπικές εκτιμήσεις» και πως ο Λευκός Οίκος περιμένει την καθοδήγηση των ειδικών. Μόνο που όπως παραδέχτηκε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου «αυτή η καθοδήγηση θα έρθει από τον CDC»!

Όσο γίνονται αυτά, οι πανίσχυρες ενώσεις των εκπαιδευτικών στις ΗΠΑ καλούν να ξανανοίξουν τα σχολεία σε κάποιες περιοχές, όπως το Σικάγο και το Σαν Φρανσίσκο.

Είναι μάλιστα στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε κυβερνήτη αυτό, αλλά ο Μπάιντεν κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά του για το πώς και πότε θα γίνει αυτό…