Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν ζήτησε αίσθηση του μέτρου στον δρόμο προς την έξοδο από το lockdown, αναφέρει το ΑΠΕ.

«Εάν δώσουμε την δυνατότητα τώρα στις μεταλλάξεις του κορονοϊού να εξαπλωθούν, διακινδυνεύουμε να αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων.Ο αριθμός των λοιμώξεων μειώνεται μεν συνολικά, αλλά αυτό συνέβη και στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία», υπενθύμισε ο Σπαν. «Εάν χαλαρώσουν τα μέτρα οι μεταλλάξεις του κορονοϊού θα οδηγούσαν και πάλι στην εκτόξευση του αριθμού των λοιμώξεων. Απαιτείται αίσθηση του μέτρου στο δρόμο προς την έξοδο από το lockdown», δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός σήμερα στο Βερολίνο.

Ο Σπαν παραδέχτηκε ότι «η αρχή με τους εμβολιασμούς ήταν δύσκολη. Εν τω μεταξύ έχουμε όμως τρία εμβόλια και έτσι διαθέτουμε τα μέσα για να νικήσουμε τον ιό. Περισσότεροι από 800.000 πολίτες έχουν ήδη λάβει τη δεύτερη δόση και σχεδόν το 80% των φιλοξενουμένων σε οίκους ευγηρίας έχουν κάνει το πρώτο εμβόλιο».

Ελπίζει δε ότι «η προγραμματισμένη παράδοση του τρίτου εγκεκριμένου εμβολίου που στη Γερμανία της παρασκευάστριας εταιρείας Astrazeneca οι εμβολιασμοί θα γίνουν τώρα ταχύτερα. Προστατεύουμε (όμως) πρώτα εκείνους που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από τον κορονοϊό. Και εμένα με εκνευρίζουν οι περιοριστικοί κανόνες. Έχω κουραστεί και εγώ από την πανδημία, ωστόσο, είναι σημαντικό να αντέξουμε. Το χρωστάμε αυτό στους ανθρώπους που βρίσκονται επί ένα χρόνο χωρίς διάλειμμα στην πρώτη γραμμή προκειμένου να καταπολεμηθεί ο κορονοϊός», τόνισε.

«Η πανδημία αποτελεί ένα τεστ αντοχής για την κοινωνία. Εάν και όταν ανοίξουμε, τότε αυτό θα αφορά πρώτα τα παιδιά και τα σχολεία», υποσχέθηκε ο Σπαν.

Επίσης, σε επιστολή του ομοσπονδιακού υπουργείου Υγείας προς τους υπουργούς Υγείας των κρατιδίων, «συνιστάται η χορήγηση όλων των διαθέσιμων δόσεων εμβολίου το συντομότερο δυνατό για τον πρώτο εμβολιασμό. Η προβλεπόμενη δόση για τον δεύτερο εμβολιασμό δεν πρέπει πλέον να διατηρείται για τους πρώτους εμβολιασθέντες. Έτσι θα επιτάχυνθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών», αναφέρεται σε αυτήν.