«Η ανάπτυξη της Γερμανίας και της Ευρώπης από το σημείο μηδέν μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου το 1945 δεν ήταν ποτέ κάτι που έγινε από μόνο του. Εκτός από όλες τις προόδους, υπήρξαν και μερικά πισωγυρίσματα», υπενθύμισε ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, ο πατέρας της γερμανικής επανένωσης, που ευχήθηκε σήμερα στην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για τα 60ά της γενέθλια, ενθαρρύνοντάς την να συνεχίσει την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης.

«Παρόλα αυτά, η μακριά μας πορεία σχεδόν 70 ετών ειρήνης είναι μια μοναδική και εντυπωσιακή επιτυχία της χώρας μας και της ενωμένης Ευρώπης στο πλάι των Αμερικανών φίλων μας, στον ελεύθερο δυτικό κόσμο και την κοινότητά του των αξιών», πρόσθεσε ο 84χρονος Κολ, καγκελάριος από το 1982 ως το 1998, την ώρα που οι σχέσεις ανάμεσα στο Βερολίνο και την Ουάσινγκτον είναι τεταμένες μετά τα πολλά σκάνδαλα κατασκοπείας στα οποία εμπλέκονται οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών στην Γερμανία.

«Δεν μπορώ παρά να σας ενθαρρύνω για άλλη μια φορά, βάσει της σημερινής κατάστασης, να συνεχίσετε αποφασιστικά σε αυτήν την πορεία. Και θα ήθελα επίσης να σας ενισχύσω όσον αφορά την ιδέα να παραμείνετε προσηλωμένη στην ενωμένη Ευρώπη, να οδηγήσετε σε πρόοδο την πολιτική ένωση και να συνεχίσετε να δεσμεύεστε για τη σταθερότητα η οποία είναι απαραίτητη», συνέχισε ο Κολ.

«Η ενωμένη Ευρώπη και το ευρώ αποτελούν την μόνη εναλλακτική επιλογή για μια διαρκή ειρήνη και για την ελευθερία, για την σταθερότητα και για την ασφάλεια της ηπείρου μας», κατέληξε ο Κολ.

Η Μέρκελ, η οποία γιορτάζει σήμερα τα 60ά της γενέθλια, ξεκίνησε την πολιτική της σταδιοδρομία σε ηλικία 36 ετών μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, χάρη στην υποστήριξη του Χέλμουτ Κολ.

Η καγκελάριος, η οποία άρχισε τον Δεκέμβριο μια τρίτη τετραετή θητεία στην καγκελαρία, αναμένεται να γιορτάσει απόψε τα γενέθλιά της μαζί με περίπου χίλιους προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί της κυβέρνησής της και των δύο προηγούμενων, στην έδρα του κόμματός της, του CDU, στο Βερολίνο.