Σωρεία επικρίσεων από τον Τύπο της χώρας του και από τους χρήστες των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης δέχθηκε ένας δημοσιογράφος της δημόσιας τηλεόρασης της Γερμανίας, καθώς τραγούδησε τα «Χρόνια Πολλά» στην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, η οποία εορτάζει τα 60ά της γενέθλια σήμερα.

Μετά τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες ένας δημοσιογράφος του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF άρχισε να τραγουδά «Χρόνια Πολλά σε εσένα, αγαπητή καγκελάριε» («Happy Birthday to you, Liebe Kanzlerin») κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

Οι συνάδελφοί του, ορισμένοι εκ των οποίων βρήκαν προφανώς τη σκηνή ντροπιαστική, τον άφησαν να τραγουδάει μόνος του, την ώρα που η Μέρκελ, που έδειχνε να νιώθει άβολα, εξέφρασε τις ευχαριστίες της.

«Ένα τραγούδι γενεθλίων εκ μέρους ενός δημοσιογράφου για την καγκελάριο; Όχι, αυτό δεν είναι πρέπον» σχολίασε η εφημερίδα της κεντροαριστεράς Süddeutsche Zeitung, στο κύριο άρθρο της που ανήρτησε στη διαδικτυακή της έκδοση.

«Ευτυχώς που κανείς δεν τραγούδησε μαζί του», αφού το θέμα έχει προκαλέσει «ήδη αρκετή αμηχανία όπως έχει», προσέθεσε η εφημερίδα.

Το εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel έκρινε επίσης ότι αυτό «προκαλεί αμηχανία όταν εκτυλίσσεται μπροστά στις κάμερες από ολόκληρο τον κόσμο».

Ένα βίντεο όπου καταγράφθηκε όλο το σκηνικό έχει ευρέως μοιραστεί μεταξύ των χρηστών στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης με τα σχόλια που το συνοδεύουν να είναι συχνά αρνητικά ή χλευαστικά.

«Ήταν το πρώτο τραγούδι για τα γενέθλιά μου» επιβεβαίωσε χθες το βράδυ η Μέρκελ, μετά την ερμηνεία του δημοσιογράφου.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, είναι παλιός παρουσιαστής του δικτύου ZDF.