Έκκληση για νέες διαδηλώσεις στις 31 Ιανουαρίου σε όλη την επικράτεια της Ρωσίας με αίτημα την απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι απηύθυνε τη Δευτέρα (25/1) ο Λεονίντ Βολκόφ, αρμόδιος για τα περιφερειακά γραφεία του επικριτή του Κρεμλίνου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ναβάλνι εκτίει ποινή φυλάκισης 30 ημερών στις διαβόητες φυλακές της Μόσχας Matroskayia Tshina με την κατηγορία ότι παραβίασε τους όρους αναστολής ποινής που του είχε επιβληθεί.

Ο Βολκόφ απηύθυνε την έκκλησή του με ανάρτηση στην εφαρμογή Telegram στην οποία γράφει: «Γιατί την Κυριακή, 31 Ιανουαρίου; Επειδή στις 2 Φεβρουάριο ο Αλεξέι θα έχει δικαστήριο. Όσο πιο κοντά θα είμαστε την ημέρα της δίκης τόσο πιο ηχηρά θα ακουστεί το αίτημά μας. Και στην Μόσχα φυσικά και στις 2 Φεβρουαρίου πρέπει να έρθετε στο δικαστήριο» έγραψε ο Βολκόφ.

«Πού να πάτε; Στις πόλεις όπου υπάρχουν γραφεία, θα προτείνουνε δρομολόγια που θα ακολουθήσουν οι πορείες ώστε οι ελεύθεροι άνθρωποι να μπορούν με αξιοπρέπεια να μετακινηθούν στις πόλεις τους. Εκεί που δεν υπάρχουν γραφεία, θα βοηθήσουμε να συντονιστούν οι πορείες που θα καταλήξουν στην κεντρική πλατεία της πόλης», πρόσθεσε ο Βολκόφ, αναφέροντας ότι ο τόπος συγκέντρωσης στην Μόσχα θα ανακοινωθεί ξεχωριστά.

Στις 23 Ιανουαρίου, στις συγκεντρώσεις συμπαράστασης προς τον Αλεξέι Ναβάλνι που πραγματοποιήθηκαν σε 90 και πλέον πόλεις της Ρωσίας, συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του, οι οποίοι αγνόησαν τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν σε πολλές από αυτές, ιδιαίτερα στην Σιβηρία.

Η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 3.000 διαδηλωτές, αριθμός ρεκόρ συλλήψεων στην νεότερη περίοδο της ρωσικής ιστορίας.