Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις αφαίρεσε το κόκκινο καπέλο με το σύνθημα «Ισχυρή Τσεχία» που εμπνεύστηκε από το καπέλο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τη φράση “Make America Great Again” («Ας Κάνουμε την Αμερική Μεγάλη Ξανά») από τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την εισβολή των υποστηρικτών του Τραμπ στο κτίριο του Καπιτωλίου.

Ο Μπάμπις είχε εκφράσει τη στήριξή του στον Τραμπ και κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στον Λευκό Οίκο το 2019 του είχε πει ότι έχει ένα «παρόμοιο σχέδιο για να κάνει και πάλι μεγάλη την Τσεχία».

Ωστόσο ο Μπάμπις, που όπως ο Τραμπ μεταπήδησε από τις επιχειρήσεις στον στίβο της πολιτικής, συντάχθηκε με τους Ευρωπαίους ηγέτες που δήλωσαν σοκαρισμένοι μετά την εισβολή υποστηρικτών του Τραμπ στο Κογκρέσο χθες σε μια σκανδαλώδη απόπειρα να ανατρέψουν την εκλογική του ήττα.

Νωρίς σήμερα ο Μπάμπις άλλαξε τη φωτογραφία του προφίλ του στο Twitter, την οποία χρησιμοποιούσε εδώ και καιρό, αντικαθιστώντας την εικόνα στην οποία φαίνεται να φορά το χαρακτηριστικό κόκκινο καπελάκι με μία στην οποία φορά μια μάσκα προστασίας απέναντι στον κορονοϊό με τη σημαία της χώρας του, σε μια νύξη στις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ο Μπάμπις ανέφερε σε ανακοίνωση, η οποία εστάλη από εκπρόσωπό του, ότι το κόκκινο καπελάκι ήταν εμπνευσμένο από τον Τραμπ και αποτελούσε σύμβολο του κόμματός του ANO για τις ευρωεκλογές του 2019.

«Ύστερα από την πρωτοφανή επίθεση κατά της δημοκρατίας στις ΗΠΑ, την οποία καταδίκασα απερίφραστα, θεώρησα ότι είναι πρέπον να εκφράσω τη θέση μου αλλάζοντας επίσης τη φωτογραφία του προφίλ μου», ανέφερε στην ανακοίνωση, η οποία απηχούσε σχόλια κατά της επίθεσης που είχε αναρτήσει νωρίτερα στο Twitter.

Σε προηγούμενη ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μπάμπις χαρακτήρισε απαράδεκτη την επίθεση στο Καπιτώλιο.

«Ανέκαθεν καταδίκαζα τη βία και το χάος, όπως αυτό. Η μεταβίβαση της εξουσίας χρειάζεται να είναι ομαλή και ειρηνική», ανέφερε.