Σάλο έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η αποκάλυψη της εφημερίδας Washington Post, που δημοσίευσε ηχητικό από τηλεφώνημα του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να πιέζει αξιωματούχο των εκλογών στην Τζόρτζια να «βρει» αρκετές ψήφους ώστε να ανατρέψει την εκλογική του ήττα στην πολιτεία.

Η εφημερίδα δημοσιεύει ηχητικό της συνομιλίας, που διαρκεί πάνω από μία ώρα, μεταξύ του Τραμπ και του γενικού γραμματέα της πολιτείας της Τζόρτζια Μπραντ Ραφερνσπέργκερ, κατά την οποία ο Τραμπ τον πιέζει να δηλώσει πως απέσπασε περισσότερες ψήφους εκείνος από ό,τι ο Μπάιντεν.

«Το μόνο που θέλω να κάνω είναι αυτό: Θέλω μόνο να βρω 11.780 ψήφους, που είναι μία παραπάνω από αυτές που έχουμε» λέει ο Τραμπ. «Δεν υπάρχει κάτι κακό στο να πεις, ξέρεις, πως έγινε επανυπολογισμός».

Το τηλεφώνημα αυτό, όπως σημειώνει το Reuters, είναι η τελευταία κίνηση του Τραμπ στις αδιάκοπες, εδώ και δύο μήνες, προσπάθειές του, να πείσει πως η ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου ήταν αποτέλεσμα απάτης, ισχυρισμός που έχει απορριφθεί από πολλά δικαστήρια και πολλούς πολιτειακούς και ομοσπονδιακούς αξιωματούχους.

Μάλιστα το τηλεφώνημα του Τραμπ έγινε ενώ ορισμένοι από τους συμμάχους του στο Κογκρέσο σχεδιάζουν να αρνηθούν την επίσημη επικύρωση της νίκης Μπάιντεν, που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, επί Ομπάμα, κέρδισε τις εκλογές με 306 εκλέκτορες, έναντι 232 του Τραμπ, και συνολικά με πάνω από 7 εκατομμύρια ψήφους.

Η πολιτεία της Τζόρτζια έκανε τρεις ξεχωριστές καταμετρήσεις των ψήφων, με τις δύο να επιβεβαιώνουν επίσημα τη νίκη του Μπάινταν. Τα τελικά αποτελέσματα του δίνουν 11.779 ψήφους πάνω από τον Τραμπ, σε σύνολο σχεδόν πέντε εκατομμυρίων.

Ο Ραφερνσπέργκερ και ο γενικός σύμβουλος του γραφείου του απέρριψαν όσα τους ζήτησε ο Τραμπ. «Κύριε πρόεδρο, το θέμα είναι πως τα στοιχεία που έχετε είναι λάθος» ακούγεται να λέει ο Ραφερνσπέργκερ.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο, ενώ ο Μπομπ Μπάουερ, υψηλόβαθμος σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν, τόνισε πως το ηχητικό αποτυπώνει όλη την ντροπιαστική ιστορία της προσβολής του Τραμπ στην αμερικανική δημοκρατία.

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις έκανε λόγο για «ξεδιάντροπη κατάχρηση εξουσίας».