Ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας Κρσκο στη Σλοβενία «πέρασε» επιτυχία με την επιθεώρηση ασφάλειας, που διενεργείται κάθε δέκα χρόνια, για την πιστοποίηση και συνέχιση της λειτουργίας του, ανακοίνωσε σήμερα η σλοβενική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας.

Στις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στο πυρηνικό εργοστάσιο Κρσκο, στη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών, ελέγχθηκαν όλα τα ζωτικά συστήματα ασφαλείας.

Τους ελέγχους διενήργησαν εμπειρογνώμονες του εργοστασίου και υπεργολάβοι, ενώ τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν από μια ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Σλοβενίας, η διαδικασία της επαλήθευσης των δοκιμών διήρκεσε αρκετούς μήνες και απαιτήθηκε σειρά πρόσθετων ελέγχων και αναλύσεων, ενώ επισημάνθηκαν βελτιώσεις που θα πρέπει να γίνουν τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο δεύτερος δεκαετής επανέλεγχος συνέπεσε με τον έλεγχο αντοχής (stress test), επικεντρωμένο στο πώς η μονάδα μπορεί να ανταποκριθεί σε μια μεγάλη καταστροφή, στον οποίο έπρεπε να υποβληθεί το πυρηνικό εργοστάσιο του Κρσκο, στον απόηχο του πυρηνικού δυστυχήματος στη Φουκουσίμα, το 2011.

Η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα του ολοκληρωμένου επανελέγχου συνέβαλαν στη διαμόρφωση ενός προγράμματος αναβαθμίσεων της ασφάλειας, οι οποίες ήδη άρχισαν να υλοποιούνται και αναμένεται να ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια.

Η επόμενη δεκαετής επιθεώρηση προγραμματίζεται να γίνει λίγο πριν το εργοστάσιο συμπληρώσει τον -με βάση τον αρχικό σχεδιασμό- κύκλο ζωής του και θα εξεταστεί με βάση τα δεδομένα η δυνατότητα επέκτασης της λειτουργίας του πέραν του 2023.

Το εργοστάσιο, το οποίο ανήκει στη Σλοβενία από κοινού με την Κροατία, ξεκίνησε την εμπορική του λειτουργία το 1983 και παράγει περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στη Σλοβενία.