Σήμερα στην Ιταλία τους 722 άνθρωποι έχασαν την ζωή από κορονοϊό και διαγνώσθηκαν 25.853 θετικοί στον ιό. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 230.000 διαγνωστικά τεστ. Σε κάθε 100 τεστ, το 11,2% βρέθηκε θετικό ενώ χθες το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 12,3%. Κατά την χθεσινή ημέρα καταγράφηκαν 23.232 κρούσματα, με 853 νεκρούς. Από την αρχή της πανδημίας, έχουν χάσει την ζωή τους 52.028 άνθρωποι στη χώρα.

Στην φάση αυτή, θετικοί στον κορονοϊό 791.697 άνθρωποι. Σύμφωνα, δε, με την εβδομαδιαία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Ιταλία έχει πιθανόν ξεπεράσει ήδη το σημείο μέγιστης διάδοσης του λεγόμενου «δεύτερου κύματος» του ιού, αλλά η κατάσταση θα μπορέσει να τεθεί υπό έλεγχο μόνον όταν τα ημερήσια κρούσματα περιοριστούν το πολύ σε 10.000 και ο δείκτης μετάδοσης Rt πέσει κάτω από την μονάδα.

Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε τόνισε και πάλι σήμερα ότι «χρειάζεται μια ευρωπαϊκή συμφωνία, ώστε να υιοθετηθούν κοινά περιοριστικά μέτρα σε όλη την Ένωση για τις γιορτές των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιά».

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης πρόσθεσε ότι, με τους υπουργούς του, προτίθεται να λάβει επιπλέον περιοριστικά μέτρα σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις, με ισχύ από τις 24 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου. Εννοεί, επίσης, να απαγορεύσει υπαίθριες γιορτές και συναυλίες και να ζητήσει από τους πολίτες να μην καλέσουν στο γιορτινό τραπέζι τους πάνω από 6 ή — το πολύ — 8 άτομα.

Η κυβέρνηση Κόντε, τέλος, θεωρεί ότι όλες οι χώρες της Ένωσης θα πρέπει να απαγορεύσουν την λειτουργία των χιονοδρομικών τους κέντρων, στις προσεχείς γιορτές, ώστε να προστατευθεί η υγεία των πολιτών και να αποφευχθούν επικίνδυνοι συνωστισμοί.

Γαλλία

Μια νέα αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της Covid-19 καταγράφηκε στην Γαλλία τις τελευταίες 24 ώρες μαζί με μια ακόμη άνοδο του αριθμού των θανάτων εξαιτίας της νόσου, σύμφωνα με δεδομένα που ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο ανέφερε ότι εντοπίστηκαν από χθες 16.282 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μόλυνσης της Covid-19, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Γαλλία σε 2.170.097.

Παράλληλα το ίδιο χρονικό διάστημα ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 50.618 – με πάνω από 380 θανάτους να καταγράφονται σε μια ημέρα.

Βρετανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 18.213 επιπλέον μολύνσεις του νέου κορονοϊού τις προηγούμενες 24 ώρες, ενώ 696 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εντός 28 ημερών μετά την διάγνωσή τους με την νόσο.

Ο αριθμός των θανάτων είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί από τις 5 Μαΐου.

Χθες, οι βρετανικές αρχές είχαν ανακοινώσει 11.299 νέα κρούσματα και 608 θανάτους.

Σερβία

Η επιδημιολογική κατάσταση στη Σερβία επιδεινώνεται ραγδαία καθώς το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 7.579 νέα κρούσματα κορονοϊού ενώ κατέληξαν 41 ασθενείς. Εξετάστηκαν από χθες 22.231 δείγματα.

Την μεγαλύτερη εστία κρίσης αποτελεί το Βελιγράδι με 2.142 νέα κρούσματα και ακολουθεί το Νόβι Σαντ με 532 κρούσματα. Ο επικεφαλής της Επιτροπής δημόσιας υγείας Βελιγραδίου Πρέντραγκ Κον δήλωσε ότι στα νοσοκομεία δεν υπάρχουν πλέον ελεύθερες κλίνες. «Η κατάσταση είναι καταστροφική, φτάσαμε σε σημείο που να μην ξέρουμε που να βάλουμε τους ασθενείς» ανέφερε ο Πρέντραγκ Κον.

Παραδέχθηκε ότι τα μέτρα άργησαν να επιβληθούν και αποκάλυψε ότι τα ιατρικά μέλη του κυβερνητικού Επιτελείου Διαχείρισης Κρίσεων πρότειναν την επιβολή αυστηρών μέτρων από τις 6 Νοεμβρίου ωστόσο υπήρξαν αντιστάσεις από τα πολιτικά μέλη τα οποία επικαλέστηκαν οικονομικούς λόγους για μην ληφθούν.

Η κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να κλείσουν τα σχολεία και η διδασκαλία να γίνεται εξ αποστάσεως. Κανονικά θα λειτουργούν τα νηπιαγωγεία και θα συνεχιστεί η δια ζώσης εκπαίδευση μόνο για τις τέσσερις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.

Στην Σερβία από εχθές ισχύουν νέα μέτρα για την αποτροπή της διάδοσης της νόσου Covid-19. H λειτουργία των καταστημάτων εστίασης, ψυχαγωγίας, διασκέδασης, τυχερών παιγνίων όπως επίσης των θεάτρων και των κινηματογράφων περιορίζεται μέχρι τις 18:00 ενώ τα καταστήματα τροφίμων, τα εμπορικά και τα φαρμακεία λειτουργούν μέχρι τις 9:00 το βράδυ. Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών.

Από την εκδήλωση της πανδημίας στην Σερβία βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό 160.608 άνθρωποι ενώ απεβίωσαν 1.315 ασθενείς. Στα νοσοκομεία αναφοράς σήμερα νοσηλεύονται 6.597 ασθενείς εκ των οποίων οι 223 είναι διασωληνωμένοι.